„Král je ležák, protože je to naše vlajková loď,“ vysvětluje původ názvů piv spolumajitel pivovaru Born Radek Majerčák.

Poměrně nedávno se začala psát historie prvního pivovaru v Novém Boru. Najdete ho v centru na hlavním náměstí Míru v historickém domě. O těžkém rozjezdu v covidové době i zajímavé současnosti jsme si povídali se spolumajitelem pivovaru Born Radkem Majerčákem.


Jak ses dostal ty sám osobně k pivu jako nápoji?

Pivo je mi blízké. Začal jsem je vnímat v té kvalitativní stránce asi před deseti lety.

A kudy vedla tvoje cesta do Bornu?

Za prvé vůbec nejsem od fochu. Nemám s tím nic společného kromě toho, že se mi líbí malé pivovary a mám rád dobré pivo. A natolik mě to oslovilo při různých výletech, až to vyústilo v nápad, že by bylo dobré něco podobného spáchat i u nás.

Takže ty jsi přímo z Nového Boru?

Nejsem z Boru, ale jsem z regionu. Těch lokalit bylo původně víc, v hledáčku jsme měli ještě Českou Lípu a Doksy, ale nakonec zvítězil Nový Bor.

V jaké to bylo fázi? Už se pivovar rozbíhal?

Já jsem v tom od základu. Ještě se dvěma kolegy jsme řešili jak na to, byrokratické otázky, stavební úpravy, technologická řešení atd.

Když se pivovar připravoval objevil se krásný novinový titulek „Parta nadšenců otevře pivovar“. Je to opravdu tak?

Myslím, že bych se pod to pořád mohl podepsat. Je to čistě srdeční záležitost. Tak jak nás to nadchlo, tak jsme to uchopili. Možná pivovar vykazuje nějaké drobné nedostatky, ale myslím si, že právě ten boj za to, aby pivo bylo kvalitní, aby lidem chutnalo, aby vše dobře působilo, nás žene dál.

To je určitě krásná snaha, ale vy jste začali v té nejhorší možné době na rozjezd podnikání. Jak vás doba covidová zasáhla?

Když jsme plánovali, což bylo v roce 2016, tak i při jakékoliv větší důslednosti jsme skutečně „opomněli“ možnost covidu, který přišel o pár let později. Takže tento aspekt nám trochu unikl. Všechno bylo nalajnované, víceméně to vycházelo, až na nějaké drobnosti a opravdu jsme otevřeli, jestli se nepletu oficiálně po kolaudaci 4. prosince 2020. Vlastně za chvíli byly zavřeny všechny podniky tohoto typu zhruba na půl roku. Takže ovlivnění bylo zásadní. Naprosto zásadní. Všechno bylo rozjeté, personál, technologie, některé věci byly na úvěr. V podstatě živý podnik, který byl při rozjezdu, byl zastaven. Je jasné, že to mělo obrovské důsledky.

Pivovar sídlí v nádherném prostředí na úžasném místě na náměstí, využívá i starého historického sklepa. Je možnost tohle zajímavé prostředí poznat. Plánujete nebo děláte exkurze?

Je ta možnost. Myslím si, že pokud je pískovcový sklep takto využitý, má to svůj půvab a lidi to většinou ocení. Nabízíme exkurze přímo s degustací z tanků v ležáckém sklepě a osvědčilo se to. Lidi chodí víc a víc. A jsme za to rádi.

Vy jste, a to možná také ovlivnil covid, rozběhli samotnou restauraci o chvilku později, než vznikla výroba. A možná ještě skočím před dobu, než se Born rozběhl ve svých prostorách, vy jste vlastně byli létajícím pivovarem. První várka proběhla ve Falkenštejnu?

To byla první velká várka u nich, protože my jsme se chtěli prezentovat na akci IGS sklářských slavností V Novém Boru, která je velmi významná, ale ještě jsme oficiálně nemohli vařit. Proto se pivo uvařilo u sousedů ve Falkenštejnu, za což jsme byli hrozně rádi. A pár měsíců poté po kolaudaci jsme mohli zahájit výrobu. A bylo to opravdu zhruba o rok dříve, než se rozběhla restaurace. Má to svoje důvody. Museli jsme nejdříve připravili projekt výroby piva a prodeje a až následně rozšířit o restauraci a kuchyni. A to bylo právě v době začátku covidu.

Máte strašně zajímavé názvy svých piv inspirované šachovými termíny. To taky není náhoda, že?

Není to náhoda. Má to dva důvody. Za prvé Nový Bor je mnohonásobný šachový velmistr České republiky a za druhé byla tendence názvy piv nějakým způsobem omantinelovat, aby to nebylo hala bala co nás napadne. Nápadů bylo více od mytologie až právě po šachy a vzhledem k tomu, že kolega je šachista, tak se šachové názvy prosadily.

Takže máte Věž, Dámu, Jezdce, Garde, Král, … Existuje nějaký klíč, když určujete, který pivní styl bude mít konkrétní název? Jak se rozhodujete?
Samotné názvy piv vznikaly celkem jednoduše, když už jsme zvolili tématiku. Nicméně velký oříšek bylo samotné logo. To vznikalo vlastně dva roky, přestože je vlastně jednoduché, prozaické. Určení, co které pivo ponese za název prochází debatami, ale většinou to napovídá o tom, jakou roli má ta konkrétní figura, jak je důležitá. Proto Král je ležák, protože to je naše vlajková loď. Chystají se další názvy, ale zatím je nebudu dopředu prozrazovat.

Měl jsem první pivo od vás ze skla. Jak se díváte na pivní obaly?

Šli jsme v podstatě cestou obojí, skla i PET, protože sklo je pro nás náročné. Jak jsme zmínili na začátku, tak máme jeden z historicky nejvýznamnějších domů v Novém Boru a k tomu se váže fakt, že jakákoliv větší úprava je v očích památkářů v podstatě neřešitelná. Takže musíme trošku bojovat s místem, dispozicí a tedy možnostmi, jak expedovat a naskladňovat. Asi každý si umí představit, že paletu skleněných lahví, která váží 800 kilo nemáme možnost skládat nějakým strojem a umístit ji v takové budově. Z tohoto důvodu jsme zvolili PETky. Zároveň můžu potvrdit, že veřejnost ze 70 až 80 % kupuje víc PETky než sklo, alespoň v naší lokalitě. Nicméně bych raději byl pro sklo. Sklo a pivo k sobě patří, kór ve městě skla.

Ačkoliv jste poměrně krátce fungující pivovar, účastníte se velkého množství akcí. Máte v tom nějaké priority nebo jak se dostáváte k akcím?

Jednak sami oslovujeme pořadatele tam, kde bychom chtěli být. Ale asi nejvíce figurujeme na městských akcích v okolí a vzhledem k tomu, že konkurence tam není tak velká, i my sami jsme oslovováni, což je samozřejmě fajn. A můžu znova zopakovat pivovar Falkenštejn, který nám taky občas pomůže s nějakou cestou k zajímavé akci.

Pivo už rozvážíte? Kam všude?

Hlavně po severních Čechách.

Má to možná ještě jednu zajímavou souvislost. Váš pivovar je vlastně historicky prvním pivovarem v Novém Boru. Je to tak?

Je to takové malé vítězství. Pivovar v Boru skutečně nebyl, což aspoň z mého pohledu je paradox, protože kdejaká vesnice v okolí pivovar měla. A právě proto i název nese ten odkaz. Protože Born, jakožto zrozen předurčuje to, že tam žádný pivovar nebyl a přesmyčka jen napovídá, že jde o Nový Bor.

Jaké vaše pivo nejlépe chutná tobě osobně? Nebo jaký styl?

To je těžká otázka. Sám se v chutích vyvíjím a posouvám. Takže jednu dobu to byly ejly a to především světlejší, takže Pale Ale, ale teď se začínám vracet i k ležákům. Při vší skromnosti si myslím, že máme dobrý ležák, takže opravdu si ho rád dám. Pokud bych chtěl piva ochutnávat, tak bych asi preferoval ejly, pokud bych si chtěl pivně užít nějaký večer, tak bych si zvolil ležák nebo třeba výčepní pivo.

Předpokládám, že když máš příležitost, tak ochutnáš i piva z jiných pivovarů. Zaujalo tě nějaké pivo nebo pivovar v poslední době?

Jednoznačně mám rád ochutnávání cizích piv, vyhledávám to. A jezdím za pivovary a ledacos mě osloví. Byl by to asi dlouhý elaborát. Nebudu konkrétní, ale myslím, že čtvrtina nebo možná třetina pivovarů stojí za to, aby v nich člověk strávil celý den a je to úžasné.

Nakonec mám nejstrašnější otázku, jaká může existovat. Proč by lidé měli pít právě vaše pivo?

Pokud má člověk rád pivo a dokáže ocenit určité rozdíly od průmyslově vyráběných piv, tak si myslím, že právě ta třetina pivovarů mu dokáže nabídnout něco víc. Není to klišé, protože ta piva vznikají trochu jiným způsobem. Je potřeba je otestovat a pak člověk musí uznat, že v nich rozdíly jsou. Čili pokud si někdo opravdu chce pivo vychutnat, tak nemusí pít čistě Born, ale měl by navštívit nějaký podnik, kde mají dobré řemeslné pivo.

Ptal se Milan Plch
Pivovaři.cz


Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!