David (42) v Počernicích oživil zašlý pivovar: K vlastním pokrmům mu totiž scházelo vhodné pití

Někomu k radosti nechybí mnoho. V případě Davida Karocha (42) z Dolních Počernic to byl pivovar. Kdo by si byl myslel, že si jeden takový zařídil z kratochvilného rozmaru, myslel by špatně. „Chtěl jsem pouze nabízet vlastní pivo k vlastním pokrmům,“ uvedl bývalý šéfkuchař.


David po Praze provozuje síť restaurací. Než se tak stalo, živil se jako šéfkuchař vyhledávaných restaurací jak v Praze, tak i například v Moskvě. První otevíral před 17 lety. O přípravě jídel tak má perfektní přehled. Díky tomu také ví, jaké pivo by ke kterému pokrmu mohlo pasovat. „Přitom jsem raději pil víno,“ připustil s úsměvem.

Návrat ke kořenům

Právě spojení poctivé gastronomie a kvalitního piva stojí za tím, proč si David k restauracím zřídil i vlastní pivovar ve svých domovských Dolních Počernicích. „Hledali jsme vhodné prostory, než jsme se odhodlali k rekonstrukci starého a zchátralého Počernického pivovaru,“ prozradil. Pivo se v Dolních Počernicích vařilo prokazatelně už před 456 lety. Tehdy však v jiných místech, než stojí dnešní pivovar. Ten byl postaven až v roce 1751.

Studna, na kterou nezapomnělo štěstí, čas ano

„Nejsložitější při jeho zprovoznění bylo zachovat původní prostory pivovaru tak, abychom v něm mohli fungovat nyní. Dodnes jsou zachované křížové i valené klenby,“ uvedl David. „Pivovar jsme zřídili tak, jako fungoval postaru, i když s moderní technikou. Šrotovna je nahoře, ležácké sklepy dole a mezi nimi je v přízemí varna. Tak, jak to bývalo dříve i v jiných pivovarech,“ dodal. První pivo zde bylo letech navařeno v červnu 2016.

Devízou Počernického pivovaru je vlastní studna, která dnes funguje i navzdory tomu, že z ní komunisté za socialismu udělali odpadní jímku. „Našli jsme ji při rekonstrukci zabetonovanou. Pod betonovým deklem byl takový nepořádek, že na to stěží stačilo šest kontejnerů. Železný odpad, staré baterie,“ kroutil David hlavou. Zhruba rok čištění zabralo, než se voda dala opět nezávadně pít. Dnes tvoří nedílnou součást počernického piva. Tak jako kdysi.

Tradice na prvním místě

Ostatně voda není to jediné, co nynější pivovar podědil od svého „předchůdce“. Například 15° speciál zde vaří podle staré dochované receptury při zvláštních příležitostech, jako jsou například pivní slavnosti. Jméno si zachovala s drobnou obměnou. „Původně se zde vařila pod značkou Magnát, ale takové pivo již na trhu je. Proto se ten náš jmenuje Počernický magnát,“ vysvětlil David Karoch.

Mimo něj vaří při zvláštních příležitostech i třeba kopřivové pivo, které doplňuje jarní sezonní pokrmy. „Na 15 tisíc litrů připadne zhruba 10 kilogramů sušených kopřiv, žádná chemie,“ upozornil majitel. Na podzim se zase vaří švestkové pivo, které zdejší sládek David Urban vaří s povidly. Ten se rovněž věnuje i klasickému ležáku podle receptury z 19. století.

Za dobrodružstvím do pivního království

Ačkoliv pivovar v těsné blízkosti zámku Dolní Počernice vypadá spíše nenápadně, ve skutečnosti je nedílnou součástí místního komunitního života. Že k němu nechal David Karoch zbudovat i restauraci je nabíledni. Mimo ní však organizuje i divadelní představení nebo dokonce únikové hry v neopakovatelné atmosféře setmělých prázdných ledových sklepů. S jejich úklidem si prý také užili své. „Až dva metry harampádí jsme z nich museli vynášet,“ řekl David.

Karlova dvanáctka

Kromě tmavé Barborky, která nese pojmenování po dnes již opuštěném a chátrajícím počernickém hostinci Barborka, se zde také občas vaří i takzvaná „Karlova 12°“. Ta kupodivu neodkazuje ani na Karla IV., ani na nějakou dávnou minulost. Naopak na velmi blízkou. Jméno nese na počest místního podsládka Karla Konopy.

„To se tehdy událo tak, že náš tehdejší sládek zrovna ve chvíli, kdy vařil pivo, dostal srdeční záchvat,“ uvedl David Karoch. Ihned musel do nemocnice. Ale co s rozvařeným pivem? „Když si Karel uvědomil, že pivo nyní leží na jeho bedrech, celý se orosil potem. Ale přesto jej dovařil. Na jeho počest tak nese jeho jméno,“ řekl majitel pivovaru. A jak on sám to má s vařením piva? „Chutná mi dnes více, ale do jeho vaření se nehrnu. Blíž mám rozhodně k vaření jídel,“ uzavřel.

Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/ | Foto: Karel Kopáč

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!