Akciový pivovar Libertas - Beer&Wood

Jsou minipivovary, kterým se většina piv, která uvaří podaří. Na moji první návštěvu výčepu pivovaru Libertas v Úvalech před více než dvěma roky jsem jel nepřipraven. Nezjišťoval si dopředu žádné informace. Prostě jsem jen byl zvědavý na nový pivovar. A byl to pivní zážitek málokdy vídaný. Z šesti piv na čepu jedno výborné a pět luxusních včetně třírmutového ležáku 12% a dokonce i Berliner Weise, které není zcela moje parketa. Od té doby se hodně změnilo, v pivovaru jsme byli několikrát, se sládkem Bobem Fraňkem a Romanem Martiňákem jsme podnikli rozhovor a jeden z Tap Takeoverů v našem výčepu Sedm stupňů samozřejmě patřil Libertasu.


S radostí jsme tedy na sobotu 4. února přijali pozvání na speciální degustaci nazvanou příhodně Beer&Wood. Po krátké prohlídce pivovaru se rozběhla naplno degustace barikovaných piv. Libertas pořizuje sudy od řady značek tvrdého alkoholu a piva Barley Wine, Imperial Ale nebo Stout nechává zrát v sudech řadu měsíců. Po stočení do lahví prázdné sudy prodá a nakoupí opět další. Pochopitelně jde o exkluzivní nápoje s vyšším obsahem alkoholu skvěle se hodící ke slavnostním příležitostem. Příjemné je i to, že po původním stáčení do sedmičkových lahví v současnosti pivovar stáčí tato piva do třetinek.
Degustace samotná byla jako jízda na horské dráze, ale jenom nahoru. To vzrušení z každého loku a zároveň nedočkavost na další chuťovou explozi z nově servírované lahvinky, prostě úžasnej zážitek. A to ještě Jirka s Renátou napárovali novou řadu – tří Barley Wine (nejstarší z roku 2019), jeden Red Imperial Ale a tři Imperial Russian Stouty (opět jeden z vzorků z roku 2019), ostatní z roku 2020 s luxusníma pochoutkama.
Degustace probíhala v tomto pořadí:
1. BARLEY WINE 2020 24% COGNAC BARREL AGED SINGLE BARREL #1
Blaťácké zlato s vlašskými ořechy, černá oliva
2. BARLEY WINE 2019 CALVADOS 24% BARREL AGED SINGLE BARREL #6
Paštika z kachních jater, jablkové chutney
3. BARLEY WINE 2020 27% GRAPPA BARREL AGED APRICOT
Sušená biomeruňka a mandle
4. IMPERIAL RED ALE 2020 23% TEQUILA BARREL AGED
Prosciutto crudo 12 měsíců
5. RUSSIAN IMPERIAL STOUT 2020 25% BOURBON BARREL AGED
Pecorino s lanýžem
6. RUSSIAN IMPERIAL STOUT 2019 25% ISLAY WHISKY BARREL AGED
Bresaola, meloun Cantaloupe, chilli
7. RUSSIAN IMPERIAL STOUT 2020 25% COGNAC BARREL AGED SIDAMO COFFEE
Polosušené datle z jordánska
Vše dohromady dokonale ladilo s krásnou vyzrálou a přirozenou vůní a chuťovým profilem těchto jedinečných kousků, bez jediného náznaku jakékoliv vady.
Tohle je jednoduše nejvyšší liga, to je BOB a skvělý lidi v pivovaru, to je Libertas…
Libertas už dlouhou dobu patří mezi naši špičku a je skvělé sledovat, jak dokonale funguje nejen sládek Bob Franěk, ale celý tým pivovaru. Úvaly patří mezi místa na pivní mapě, kam se vždy rádi budeme vracet, za fajn lidmi, za úžasným pivem.
Roman a Milan, pivovaři.cz
VIVA LA LIBERTÀS…

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!