„Oba máme radost z každého nového piva,“ říká sládková Zlaté krávy Žaneta Petružálková o práci své i o práci sládka Honzy Petrů

Na místě, kde stál původní historický Turkův pivovar v Nepomuku, dnes najdete pivovar, pivní hotel s wellness zónou a pivními lázněmi. Zlatá kráva svým pojmenováním odkazuje na statek, který majitelé pivovaru vlastní. Pivo zde od začátku, tedy od konce roku 2018, vaří sládková Žaneta Petružálková (Ž), dcera známého a zkušeného sládka, která za dobu existence pivovaru už dokázala kvalitou produkce nadchnout pivní svět. Zdatně jí sekunduje sládek Honza Petrů (H). S oběma jsme si povídali u varny Zlaté krávy.


Jak jste se dostali do Zlaté krávy?

Ž: Přes tátu (Petr Petružálek, pozn.red.). Dostal nabídku, ale v té době rozjížděl vlastní minipivovar a obával se, že to nebude stíhat. Dohodl se s majiteli, že bude ve Zlaté krávě garantem a vařit pivo tady budu já.

H: Já jsem se díky tátovi dostal do Zhůřáka. Táta mě tam vzal k majiteli a sládkovi Chrisovi Baerwadtovi, protože potřeboval tlumočit angličtinu. To bylo ještě na škole. A když přišla nabídka sem do Nepomuku, vzal jsem to.

Ty jsi měla Žaneto, ale svoje profesní začátky spojené s jiným oborem…

Pracovala jsem v cukrářském podniku. Ale pivovary mě lákaly. A tak jsem dálkově vystudovala Střední odbornou školu stravování zaměřenou na obor pivovarnictví a sladovnictví. Pak jsem se dostala do plzeňského Purkmistra a teprve potom přišla Zlatá kráva.

Receptury ve Zlaté krávě jsou tedy, Žaneto, všechny tátovy?

Ž: Ne, to ne. Táta sestavil receptury na Polotučnou desítku, Plnotučnou dvanáctku, polotmavou Jiskru, Tractor IPA, Farm APA… Nová piva jsou už všechno naše receptury, které vznikají tady.

Zažili jste velmi zajímavou kooperaci v rámci Volby sládků plzeňského Prazdroje. Můžeš to pivo představit?

Ž: My jsme byli šťastní, že jsme byli vybraní do Volby sládků. Celý projekt trval dva roky, protože díky koroně bylo všechno opožděné. Mělo to proběhnout už předloni v zimě. Jedno z našich stálých piv je Chocino, je to choco stout a používáme kakaové boby z čokoládovny Herufek. Je to malá čokoládovna na Moravě a je stejně rukodělná jako my jsme pivovar. A Tomáš (Tomáš Sladký, spolumajitel Zlaté krávy – pozn. redakce) se kamarádí s majitelem čokoládovny. Oni si sami jezdí do Ameriky vybírat kakaové boby, takže jsou zaručeně fair trade. A věděli, že tam jsou zbytky z výroby. Něco jako naše pivovarské mláto, které je taky pro nás odpad, ale určitě to není prázdná surovina. Recept se plánoval ještě u táty v Merklíně v hospodě, tady v Nepomuku nebylo ještě nic. My jsme řekli, že to určitě vyzkoušíme a stout Chocina 14% je jedno z našich základních piv. Musím říct, že dřevitost ze slupek z kakaových bobů je perfektní. Nabídka přišla z Prazdroje od Lenky Straků, tehdy ještě neměli pivovar Proud, že by naše Chili Choko mohlo být zajímavé v rámci prosince, čertů, pálivosti, rohů a tmavého piva. My jsme původně do Volby sládků měli v plánu vařit úplně jiné pivo, ale oni se nás na to neptali, protože chtěli Chochinu s chilli. Asi půl roku jsme dávali dohromady odrůdy chilli, množství chilli a jezdili jsme to k nim chutnat. Pak přišel covid, takže se to posouvalo a letos se nám konečně podařilo vše dotáhnout. A musím říct, že to byla zkouška pro nás i pro ně, bylo to silné pivo, vařili jsme je ve Velkých Popovicích. Takhle silné pivo tam neradi vaří, protože je problém se scezováním, není to jako když my to tady naší tisícové varně zamícháme nebo si to lopatou zvedneme. Celkově, to že Prazdroj šel do takhle náročného projektu a ještě když se to jmenovalo Ty krávo!, musím říct klobouk dolů. Spolupráce krásná, báječná a fajn.

Co si přeje sládek nebo sládková při vaření piva?

Ž: Aby každá várka dobře dopadla.

H: Nejsme nafoukanci, kteří si myslí, že jim všechno půjde.

Ž: Ne, takhle to nemáme. S každou várkou se modlíme, každé várce přejeme „Dej, Bůh štěstí“. Každé várce se snažíme dát co nejvíc můžeme. A pak nastává následná práce. Moc bublinek, málo bublinek, hodně tutoho, málo tutoho… Člověk si s tím musí pohrát. Když se pivo vyprodá, je to pro nás největší pochvala. A když se pak někde dočteme nebo dozvíme ohlas, že Zlatá kráva je dobrá, super, jednička, tak to trošku hřeje u srdíčka. Takový ten plápolající ohýnek. A povzbuzení do další práce.

Chystáte něco nového? Nové pivo? Nebo plánujete do budoucna něco, co byste chtěli zkusit, co vás láká, přitahuje, a ještě se to nepodařilo?

H: Už teď máme naplánovaná dvě nová piva. Jedno bude kooperace s Black Dog Cantinou v Berouně, se kterou máme dlouhodobě dobré vztahy. Berou od nás pivo a děláme jim některá piva přímo pro ně. Tak jeden takový projekt chystáme společně. Vybrali jsme chmel, když tu byli na návštěvě a oni zkusí z toho chmelu udělat pivní burger a my k tomu burgeru vymyslíme pivo, které se k němu bude hodit. Bude to taková kolaborace z obou stran. Dál jsme se zapojili do projektu Pink Boats Society, který je na podporu žen v pivovarnictví. Když máme sládkovou ženu, tak určitě to dává smysl.

Ž: Organizuje to taky Lenka Straková.

A nějaký pivní styl, který byste chtěli zkusit?

Ž: Chtěli bychom toho vyzkoušet spoustu. Ale my jsme opravdu maličký pivovar. Takže když nám vyjde dvakrát, třikrát, čtyřikrát do roka prostor na nové pivo, jsme rádi. Nemáme kapacitu na to, udržet všechny druhy, na které jsou naši konzumenti zvyklí. Máme sezónní piva – podzimní, letní a do toho ještě nacpat novinky je trošku složitější. Ale snažíme se. Jsme rádi a určitě oba máme radost z každého nového piva. Chodíme je netrpělivě ochutnávat už od měření.

Poslední otázka pro oba. Proč bychom měli pít pivo Zlatá kráva?

H: Protože je dobré a poctivé. Děláme ho s láskou a děláme spoustu různých druhů, takže každý konzument si určitě najde to svoje od úplně konzervativních zákazníků, kteří pijí jen desítku, dvanáctku ležák, tak máme zároveň klasické velmi slušné APA, IPA, pro odvážnější třeba ten Choco stout nebo v létě citronovou APu. Pro každého něco a myslím si, že všechno je dobré.

Co myslíš ty, Žaneto?

Ž: Já samozřejmě souhlasím s Honzou a odpověděla bych na to úplně jasně. To pivo je dobré jako KRÁVA!

Ptal se Milan Plch
Pivovaři.cz

pivovar-zlata-krava-zaneta-petruzalkova-pivovari-cz

pivovar-zlata-krava-honza-pivovari-cz


Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!