Pivovar Obora, tak trochu stát ve státě, skoro 100% soběstačnost, překvapivá a dokonale pitelná produkce…

Základní řadu piv tady vaří z vlastního chmele, dokonce i sladu. Chmelnice je hned vedle statku a je osazena těmi nejlepšími odrůdami, které je možné u nás bez obav pěstovat Žateckým poloraným červeňákem, Sládkem, Kazbekem, Premiantem a Rubínem…


Dalo by se zvolat „Vítejte v rodinném pivovaru na statku“, kde mají hrdost, poctivost a neuvěřitelná dřina přednost před škemráním o dotace. To vše díky spolumajiteli, sládkovi srdcařovi, Martinu Novákovi. Pro mě neuvěřitelně všestranný člověk, kterého dokonale vystihuje jediný pojem „Rovnej chlap“. Je to další Velký pivovarník bez patřičného vzdělání a je z úplně jiného oboru. K dokonalosti se dostal nějak tak automaticky nastaveným osobním životním přístupem, vlastní pílí, neuvěřitelným zápalem pro jakoukoliv věc, chce prostě dělat vše poctivě, pěkně tak, jak se má…

Pivovar je umístěn ve středu rodinného statku v budovách bývalých stájí, pár kilometrů jižně od Tábora, ve vesnici Obora. Má vlastní výčep, který má hodně milou a ochotnou obsluhu a na čepu vždy kvalitní nabídku. Je hojně navštěvován zejména cyklisty, kteří si na zdejší velké zahradě mohou užívat skvělou produkci pivovaru.

Pivovar Obora bez problémů pokrývá svou produkcí hlavní pivní styly a nebojí se zde ani experimentovat. Kromě velkorysé ochutnávky standardní produkce jsme dostali i pivo stylu Kriek, supr višňovou nálož, kde došlo díky unikátnímu spojení piva a lahodné višňové šťávy z čerstvých višní k totálnímu chuťovému orgasmu a jen doufáme, že se to dostane taky do lahví v nějaké speciální edici, pane Nováku…

Ke standardní produkci, která nás hodně překvapila svou perfektní vyladěností, upozorňujeme na:

10 Výčepní

Naprosté překvapení a šok z výčepní 10, kterou normálně obloukem míjím a dost to změnilo můj pohled na výčepní pivo jako takové. Zároveň názor na to, co jsem dodnes považoval za špičku mezi desítkami, což byla ta Únětická, které Obora mává z kilometrové dálky, pardon tady jsou opravdu dál… Nefiltr, nepaster, chmeleno lisovaným chmelem z vlastní chmelnice a granulovaným chmelem, podtrženo chutí mnichovského sladu.

12 Ježibaba

Extra příjemný poctivý ležák s plností a vynikajícím tělem, nefiltr, nepaster, chmeleno lisovaným chmelem z vlastní chmelnice, díky němuž je příjemná hořkost cítit i několik chvil po dopití a to máme na ležáku nejraději.

11 Bezinka

Polotmavý spodně kvašený ležák s brutální náloží bezových květů, 40 kg na várku s neodolatelnou vůní a mocnou hořkostí, nefiltr, nepaster, ručně sklízený chmel z vlastní chmelnice, granulovaný chmel, který se louhoval v mladince ve whirpoolu.

15 India Pale Ale – Citra

Dokonalá IPA s mocnou velmi hutnou, až kousací chutí s převládající vůní po citrusovém ovoci. Chmel: Citra, Cascade, Mandarina Bavaria.

13 Extra Special Bitter

Světlé svrchně kvašené extra silné pivo, nefiltr, nepaster, hodně neobvyklé chuti ve srovnání s ostatními ležáky, kterou si po pár doušcích zamilujete. Vařeno z originálních anglických sladů a chmelů s využitím tradičního postupu.

12 Philadelphia Sour Malina

Světlé kyselé ochucené pivo, nefiltr, nepaster, krásné červené barvy s nekompromisní náloží malin, s boží svěží vůní i chutí, rovněž chmeleno chmelem z vlastní chmelnice.

Pane Nováku, děkujeme za velmi příjemné přijetí a úžasnou ochutnávku vaší dokonalé produkce a přejeme, ať se Vám hodně daří ve všech projektech, do kterých se pustíte…

Rozhovor s Martinem Novákem momentálně připravujeme, bude publikován v příštích dnech…

Roman Hošťák
Pivovaři.cz


Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!