Opravený pivovar ožije i přes covid, od poslední várky uběhly dvě dekády

Už za pár týdnů by navzdory epidemii koronaviru mohla začít výroba piva Kalich ve zrekonstruované části městského pivovaru v Litoměřicích. Poslední várka se tady přitom uvařila před skoro devatenácti lety, výroba se zastavila 30. listopadu 2002 po 282 letech.


Montáž technologie na vaření piva už začala, po jejím dokončení začne zkušební provoz a tím odstartuje první etapa výroby piva Kalich v obnoveném litoměřickém pivovaru.

„O spuštění pivovarského provozu jsme rozhodli s vědomím, že současná doba je pro podnikatelské závěry tohoto typu takřka likvidační,“ říká Dionýz Hutár, zástupce firmy Pivovar Litoměřice, která vyhrála výběrové řízení na pronájem rekonstruované části pivovaru.

„Bohužel jsme se trefili do velmi nešťastné doby, ale nic jiného než rozjet zkušební provoz nám z ekonomického hlediska nezbývá,“ vysvětluje rozhodnutí firmy Hutár.

Výběrové řízení na pronájem pivovaru vyhlásilo město, které na jeho obnovu před několika lety získalo dotaci z projektu Restart od ministerstva průmyslu a obchodu.

V první etapě plánuje firma vyrobit zhruba jeden a půl tisíce hektolitrů ročně, do konce roku 2023 počítá s ročním výstavem kolem čtyř tisíc hektolitrů.

„Nejdřív chceme pivo prodávat v Litoměřicích ve vlastních zařízeních a v barech a pivnicích. Počítáme s tím, že časem půjdeme i do dalších měst,“ přibližuje plány Dionýz Hutár.

Město se pokusí o další dotaci

„Dva členové rodiny mají vzdělání v oboru. A jako konzultanta máme ostříleného sládka s dlouholetou praxí,“ upřesňuje Hutár.

Pivo se vaří v části pivovaru, opravu ale potřebuje i další. Město chce znovu využít dotace z ministerstva průmyslu a obchodu.

„Pokusíme se opět uspět s žádostí o podporu na zchátralou pravou část objektu pivovaru. Mohla by zde vzniknout další podnikatelská aktivita zaměřená například na gastronomii, která by navázala na vedlejší pivovar,“ představuje plány místostarosta Litoměřic Karel Krejza (ODS).

„Myslím, že by tady, v těsném sousedství hradu, parkoviště a parku Václava Havla, mohla vzniknout reprezentativní část historického jádra města s velkým turistickým potenciálem,“ dodává Krejza.

Konkurenci bude mít Pivovar Litoměřice například v Biskupském minipivovaru U sv. Štěpána, kde vaří deseti až čtrnáctistupňová piva. Až se restaurace znovu otevřou, může se tady každý návštěvník vžít do role výčepního a načepovat si svoje pivo sám. Ve městě také působí minipivovary Labuť nebo Koliba.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ | Autor: Miloslava Hálová | Foto: Iveta Lhotská, MAFRA