Budoucnost vyškovského pivovaru? Vaření piva i gastronomické centrum

Budoucnost již tři roky uzavřeného pivovaru na ulici Československé armády ve Vyškově stále trápí mnohé místní. „Snad se zase bude vařit, a nebude to patok jak pár posledních let,“ doufal třeba Tomáš Krejčí.


I proto o získání areálu stále usilují zástupci města. Nad jeho využitím se zamysleli také autoři studie rekonstrukce vyškovského zámku. „Nabízí se unikátní prostor pro kulturně společenský areál či centrum, které by navazovalo na zámeckou zahradu a zámek, a ve kterém by se i díky historické tradici „našeho“ pivovaru, zachováno vaření piva,“ uvedl končící senátor Ivo Bárek, který dříve pomáhal se zprostředkováním jednání na ministerstvu.

V nejstarší části doporučili architekti vytvoření menšího pivovaru a sousedících kulturně-gastronomických zařízení. Ostatní stavby chtějí přebudovat na zahradní objekty. „Je doba strategického rozhodnutí o budoucí podobě centra města,“ dodal Bárek.

I když plány vzbudili obecně pozitivní ohlasy, některé reakce jsou nejednoznačné. „S menším pivovarem i větším propojením se zámeckou zahradou souhlasím, generel ovšem také obsahuje například dostavbu jednoho křídla zámku, to je podle mě naprosto nereálné uskutečnit. Také odhady cen jednotlivých etap v generelu jsou podle mě velmi podhodnocené,“ komentoval opoziční zastupitel Libor Bláha.

K městu patří

Podle oslovených architektů je spojení mezi zámkem a pivovarem přirozené. „To umožňuje hledat pro budoucnost dobré vzájemné proporce těchto výrazných celků, ať již prostorové, kompoziční, funkční či jiné. Můžeme tak – zcela výjimečně – nahlížet na velké, historicky, architektonicky a krajinářsky zajímavé území jako na celek, a to tvůrčím způsobem,“ vysvětlil architekt Petr Všetečka.

Město s areálem jako takovým nemělo nikdy nic společného. „Rozkládá se nicméně na strategickém místě, k městu jednoznačně patří, pochopitelně nám tak jeho další osud není lhostejný. Je nutné být ve věci aktivní,“ vysvětlil starosta Vyškova Karel Jurka.

Arcibiskupský pivovar vznikl z nařízení olomouckého biskupa Karla z Lichtenštejna už v roce 1680. „Několikrát měl namále. Před posledním nájemcem, který podepsal smlouvu v roce 2011, byl provoz dlouhodobě ztrátový. Po slibném rozjezdu se ale firmě přestalo dařit. V polovině roku 2017 už milovníci zlatavého moku na pivo z Vyškova v obchodech a hostincích nenarazili,“ pospal mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.

Zdroj: https://vyskovsky.denik.cz/ | Autor: Jakub Dostál | Foto: Deník / Jakub Dostál


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!