Uzavření restaurací v osm večer je bezdůvodná diskriminace, tvrdí pivovarník Bernard

Vládní omezení provozní doby restaurací do 20:00 bude pro řadu restaurací likvidační a způsobí snížení tržeb proti době před koronavirovou krizí až na 40 procent. Ministerstvo zdravotnictví navíc se zástupci podnikatelů v gastronomii a pivovarnictví nediskutuje. Řekli to zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP).


Spouští proto kampaň Bezpečná restaurace, zaměřenou na dodržování hygienických pravidel.

„Zkrácení provozní doby vede spíše k excesivním jednáním, kdy se hosté nechtějí rozejít. Z epidemiologického hlediska nám to nedává smysl,“ řekla ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Podle Stanislava Bernarda se jedná o bezdůvodnou diskriminaci už tak těžce zkoušeného odvětví. Dle spolumajitele humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard udělala vláda opět zmatené a nekoncepční rozhodnutí, které nic nevyřeší a přinese další náklady. Dávat zhoršení epidemické situace za vinu restauracím je podle něj nesmysl, když po uvolnění restrikcí nejsou otevřené ještě ani týden.

Nynější podpora z programu Antivirus podle pivovaru odpovídá jen asi čtvrtině celkových nákladů na provoz restaurací. Bernard kritizuje i systém podpory drobných podnikatelů. „Například v sousedním Německu dostávají hostinští jasně stanovená procenta loňského obratu,“ uvedl.

Humpolecký pivovar zaměstnává 211 lidí, kvůli epidemii zatím nepropouštěl. Vloni uvařil 400 600 hektolitrů piva, za letošních 11 měsíců zaznamenal v meziročním porovnání pokles výstavu o 12 procent.

Oslovení restauratéři na Vysočině potvrdili to, že zkrácením provozní doby do 20:00 přijdou o podstatnou část tržeb. „My většinu tržeb realizujeme od sedmi hodin (večer) do půlnoci. Pro nás je to zásadní omezení v podnikání,“ řekl jednatel Pivovaru Kamenice Milan Houška. Součástí pivovarského areálu v Kamenici nad Lipou je pivnice. Podle Houšky letos výrazně tratí i pivovar, který je z 85 procent orientovaný na dodávky piva do hospod.

Bar Mikulka v Jihlavě zatím zůstal zavřený, otevřít plánuje na Nový rok, pokud to bude možné. „Mí hosti navštěvují bar tak od osmi hodin (večer),“ řekl provozovatel Karol Tóth.

Nejvíc hostů mívá ve večerních hodinách také restaurace v chotěbořském Panském domě. „Od osmi hodin máme třeba 30 i 40 procent obratu. Ale na druhou stranu jsme rádi, že máme ještě otevřeno,“ uvedl provozní Jiří Pešek.

Podle Ferencové a člena představenstva AMSP ( Asociace malých a středních podniků a živnostníků )Luboše Kastnera navíc vláda a ministerstvo zdravotnictví při zkrácení doby nevycházely z relevantních dat. „Vycházet z čísel po pěti dnech od otevření nám nedává žádný smysl,“ řekla Ferencová. „Postup vlády je diskriminační. Jsme oběťmi mediálních excesů jednotlivců,“ dodal Kastner. Situace prezentovaná v médiích podle něj neodpovídá realitě.

Špatná je podle nich komunikace zejména s ministerstvem zdravotnictví. „Jednáme s ministerstvem už dlouho, ale je to takový tenis o zeď. Vždy komentujeme vše až ex-post, a ne dopředu. Vázne rozhovor s ministerstvem. Navrhovali jsme, ať vezme z gastronomie do svých týmů dva experty, kteří úředníkům pomohou s vhledem do situace,“ řekl Kastner.

Svaz a asociace se rozhodly spustit kampaň Bezpečná restaurace. V ní vyzvou hosty i restauratéry nejen k dodržování takzvaných tří R, tedy nosit roušky, dezinfikovat si ruce a dodržovat rozestupy, ale také k dodržování tří S. Znamenají dezinfekci stolů po každém z hostů, důkladné mytí skla a omezení počtu míst u stolů. „Je to nás společný závazek restauratérů, hospodských i hostů. Je třeba, aby je dodržovali všichni,“ řekla Ferencová.

Kampaň a restauratéry podpoří pražský magistrát. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti)  řekl, že městu se například vyplatilo přizvat zástupce z gastronomie do diskuse o opatřeních.

Hřib chce také pomoci s navázáním diskuse s ministerstvem zdravotnictví. „Realita je taková, že když se otevřely (restaurace) ve čtvrtek a nyní se řeší nárůst, tak to tím otevřením nemůže být způsobeno. Z epidemiologického hlediska to nedává smysl,“ řekl Hřib.

Restaurace byly znovu otevřeny minulý týden ve čtvrtek. Dosud mají otevírací dobu do 22:00. Kvůli nárůstu počtu nakažených vláda v pondělí rozhodla o zkrácení otevírací doby.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/ | Autor: ČTK | Foto: ČTK/Pavlíček Luboš


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!