Pivovary stojí nad propastí. Situace je horší než na jaře, shodují se

Pivovary na Žatecku a Lounsku dostávají další ránu. Po jarním uzavření hospod kvůli pandemii covid-19 se pro ně tatáž těžká situace opakuje. Většina oslovených lidí z tohoto oboru není optimistická, zlepšení vidí až na konci jara příštího roku.


„Musím říct, že si budoucnost nedovedu představit, teď fakt bude zle. Myslím, že hospody zůstanou zavřené minimálně do Vánoc, pak přijdou pro odbyt pivovarů slabé měsíce. Možné zlepšení vidím někdy na konci jara, tedy v květnu, červnu,“ sdělil sládek a jednatel lounského minipivovaru ZLoun Radek Taraba.

„Pivo, které máme navařené, stejně jako na jaře nevylijeme. Ale propad naší produkce bude značný, na jaře jsme byli na 20 procentech,“ dodal s tím, že se opět připravují na lahvování piva a jeho prodej v pet lahvích.

K podobnému kroku se chystají také v minipivovaru Pioneer v Žatci. „Máme větší obavy než na jaře. To jsme věděli, že nás čeká léto, že prodeje piva budou. Teď je podzim, přijde zima, je možné, že opatření proti covidu budou trvat déle. Šanci na nějaké brzké zlepšení nevidím, ta čísla o počtech nakažených nevypadají dobře. Přecházíme na prodej lahvového piva a jeho rozvoz zákazníkům, propad v naší produkci to ale stejně přinese velký,“ sdělil majitel žateckého minipivovaru Pioneer Michal Havrda.

„Na jaře byli lidi solidární a pivo v lahvích kupovali. Teď jsou možná spíš otrávení, otázkou je, jak na tom budou finančně. Nezbývá nám nic jiného než věřit, že lidé, kteří mají pivo rádi, si ho domů koupí,“ přemítá Michal Havrda.

Podle jeho slov léto jarní výpadek příjmů částečně pokrylo. „Měli jsme připravené další investice, na které jsme chtěli využít přes léto vydělané peníze,“ řekl. „Když jsme ale viděli, že se situace ohledně pandemie zase začíná zhoršovat, stopli jsme je. A peníze si nechali na další provoz,“ přiblížil  Havrda.

Pokles výstavu zaznamenal také Žatecký pivovar, který vlastní dánská společnost Carlsberg. Pro Žatecký pivovar tvoří sudová piva polovinu produkce. Tu teď nemá kdo brát, hospody a restaurace jsou zavřené. „Myslím, že situace je horší než na jaře. Tehdy po uvolnění opatření některé hospody znovu neotevřely, teď se přidají ještě další. Mnoha lidem došla chuť v tomto oboru podnikat, jsou v posledních letech obrovským způsobem zatížení. Zákaz kouření v hospodách, elektronická evidence tržeb, teď omezení kvůli covidu,“ vyjmenoval obchodní ředitel pivovaru Radek Vincík.

Zůstává optimistou

Josef Sucháček provozuje hospody v kulturních domech v Tuchořicích a Liběšicích na Žatecku. „Máme úplně zavřeno. Abychom měli nějaké výdejní okénko, je v našem případě ekonomický nesmysl. Pivo v petce si lidé koupí v obchodě,“ sdělil. Kromě toho, že musel zavřít obě hospody, přišel také o akce, které byly v plánu na sálech obou kulturních domů. Šlo hlavně o plesy a zábavy, které se konají na podzim a v zimě. I ty jsou pro něj příležitostí k výdělku.

I přes nynější situaci zůstává optimistou. Počítá, že po skončení opatření obě hospody znovu otevře. „Mám výhodu v tom, že platím díky vstřícnosti obcí poměrně nízké nájmy. Nemám dluhy, nesplácím žádné úvěry. Stálé zaměstnance nemám, lidé u mě pracují na dohodu, jsou to brigádníci, kteří mají i jiné příjmy,“ přiblížil Josef Suchánek. „Na jaře mi pomohla pomoc od státu i kraje. Taky bylo dobře, že stát nám odpustil zdravotní a sociální pojištění. Doufám, že pomoc opět přijde,“ doplnil Sucháček.

Čeští pivovarníci kvůli pandemii koronaviru přišli od března do května o bezmála pět miliard korun. Vyplývá to ze studie Centra ekonomických a tržních analýz.

Kvůli vládním opatřením musela od poloviny března zavřít všechna stravovací zařízení. Pohostinství tak přestalo téměř ze dne na den fungovat. Podobná situace nastala i teď. Pomoc státu, pokud opět přijde, ztráty pivovarům zcela nenahradí.

Zdroj: https://zatecky.denik.cz/ | Autor: Petr Kinšt


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!