Pandemie koronaviru zřejmě přibrzdí růst minipivovarů v Česku

Zatímco loňský rok byl pro české pivovarnictví ve většině ukazatelů úspěšný, letošní bude výrazně ovlivněn pandemií koronaviru. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven uzavření hospod a restaurací na jaře srazilo slibně se rozjíždějící sezonu. Největší problémy zaznamenaly minipivovary, které jsou na prodeji svého piva v lokálních restauracích často plně závislé.


Právě minipivovary přitom v Česku v posledních letech zažívaly velký boom. Přibývalo jich 50 ročně až na současných zhruba 500. Snad každé město v Česku už má vlastní pivo. Podle mezinárodních srovnání je tak Česká republika v čele světového žebříčku v přepočtu pivovarů na obyvatele. Koronakrize ale podle odborníků další růst minipivovarů trochu zbrzdí.

Několik desítek minipivovarů po ukončení krizových opatření už provoz neotevřelo. Většina ale věří, že s letní sezonou se jejich situace zlepší. Přesto se očekává, že některé minipivovary budou zavírat. Důvodem ale není jen koronakrize. Podle Petra Janíka z břevnovského klášterního pivovaru svatého Vojtěcha a člena Českomoravského svazu minipivovarů je tuzemský trh už nasycený.

„Samozřejmě neříkám, že žádný minipivovar nevznikne, ale ten boom už nebude takový. Už to nebudou desítky ročně, jak tomu bylo v poslední době. Ale už začnou i zanikat. Protože ne všechny minipivovary vlastně byly z hlediska ekonomiky stavěny na trvalý provoz,“řekl Českému rozhlasu.

Pomoc minipivovarům

Češi dlouhodobě patří mezi největší konzumenty piva na světě. Ročně připadá na jednoho člověka přes 140 litrů piva. Také proto se lidé v době vládních opatření snažili různými způsoby pomoci minipivovarům, aby nepadly na dno. Největší vliv měla především iniciativa Zachraň pivo. I přes to podle Českomoravského svazu minipivovarů by nemuselo přežít přes dvacet procent.

Podle Tomáše Maiera z České zemědělské univerzity se ale krize dotkne i velkých výrobců piva. „Myslím si, že krize se minipivovarů dotkne minimálně, opět nějaký menší pokles tady asi bude – je to přece jen jiná situace. Ale určitě ten pokles zaznamená více segment velkých průmyslových pivovarů. Protože jsou všední a nejsou tak moc vzácní. Minipivovar může pořád hrát na tu strunu, že je nějakým způsobem jedinečný a podobně,“ uvedl pro Český rozhlas.

Od května se sice výroba piva začala v Česku opět zvyšovat, nicméně podle zpráv z pivovarů je odběr sudového piva stále na polovině obvyklých hodnot. Pivovary aktuálně odhadují celkový pokles produkce za rok 2020 v rozmezí 10-15 procent, bude ale záležet i na tom, jaká bude letní sezona.

Zdroj: https://cesky.radio.cz/ | Autor: Katka Brezovská

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!