Galus jako lék a něco nejen pro sportovce. Vysočinské pivovary ohlašují novinky

Dva roky, z toho poslední rok docela intenzivně, trval vývoj Kamenického Galusu 11, piva, s nímž přichází na trh Pivovar Kamenice nad Lipou. Více než půl roku pracovali na novinkách, které chtějí uvést na trh v prvním pololetí letošního roku, v Měšťanském pivovaru Havlíčkův Brod.


Na Vysočině působí šest pivovarů, které patří do kategorie průmyslových. Mladý, avšak dynamicky se rozvíjející Pivovar Kamenice nad Lipou by se k nim chtěl přidat v letošním roce. Na rozdíl od minipivovarů a restauračních pivovarů nepřicházejí tyto větší pivovary s novinkami, které trvalé rozšiřují sortiment, každý rok.

Některé z těch větších ale obohacují a aktualizují svoji produkci sezonní nabídkou.

Podle dostupných informací žádný z pivovarů v Česku pivo, jakým bude Kamenický Galus 11, nevyrábí. Kozinec blanitý se využívá tři tisíce let v tradiční čínské medicíně. Látky z kořene pomáhají zvyšovat odolnost organismu při fyzické a psychické zátěži, posilují imunitu a pomáhají obnovovat a harmonizovat přirozenou obranyschopnost organismu. „V pivu je ale alkohol, takže se to s pitím nesmí přehánět. Jedno toto pivo denně ale konzumentovi prospívá,“ dodal Milan Houška.Kamenický Galus 11 by se ovšem měl stát pivem, který budou v Kamenici nad Lipou vařit trvale. A pivem unikátním. „Toto naše nové pivo jsme vyvinuli ve spolupráci Výzkumným ústavem rostlinné výroby sídlícím v Praze Ruzyni. Jedná se o světlý ležák uvařený tradiční technologií ze dvou druhů sladu a chmelený odrůdami Harmonie a Sládek. Unikátní je, že je do tohoto piva připadaný výluh z kořene léčivé rostliny kozince blanitého,“ uvedl k novému pivu jednatel společnosti Pivovar Kamenice nad Lipou Milan Houška.

V pivovaru vyrábějí standardně pět druhů piva. Protože ale disponují i minipivovarskou technologií, každý rok nabídku rozšiřují o osm speciálů, které vyrábějí v malých objemech a pouze po část sezony.

V Rebelu vyvinuli nové nealko pivo

Po půl roce přípravy vyvinuli nové pivo i v Měšťanském pivovaru Havlíčkův Brod. „Novým pivem bude Rebel ochucené nealko, tedy nealkoholické pivo s přídavkem oblíbených sirupů,“ poukázal na novinku sládek havlíčkobrodského pivovaru Pavel Pilař.

Dále pivovar připravuje nápoj, o němž říká, že bude nejen pro sportovce, pivo s přídavkem proteinů. „Ty podporují regeneraci svalových vláken po výkonu, vyživují namáhané klouby a vazy, a v neposlední řadě přispívají k mladistvému vzhledu pleti, vlasů a nehtů. Zákazníci tak udělají něco navíc pro své zdraví a zároveň si pochutnají na dobrém pivu,“ uvedl k novinkám Pavel Pilař.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod nabízí trvale osm druhů piva. K nim je pak ještě třeba přičíst řadu piv sezonních a speciálních. V období Velikonoc to bude opět už tradiční zelené pivo, kde barvu ležáku obstarává přírodní kopřivový extrakt.

Tři piva z Dalešic

Dalešický pivovar má ve stálé nabídce tři druhy piva, které vaří celoročně, a u nich chce letos zůstat. Pivaři se tak budou dále setkává s produkty Dalešická 11 %, Dalešické Májové 13 % a tmavý Fledermaus 13 %°. Nová nebo staronová budou piva, která v Dalešicích uvaří na sezonu. „Osvald 10° světlé výčepní pivo je chmeleno deseti českými chmely a je stálicí, kterou vaříme pro všechny nejteplejší měsíce roku,“ uvedla z Dalešického pivovaru mimo jiné Kamila Viktorie Urbanová.

Ani pivovar Poutník Pelhřimov letos žádnou novinku nepřipravuje. Zde se pivo vaří hodně tradičním způsobem, pivovar dlouho zůstával u světlého výčepního piva, tedy desítky, a u ležáku neboli dvanáctky. „K tomu jsme dlouhá léta na Velikonoce a na Vánoce vařili čtrnáctku,“ doplnil informace sládek a ředitel pivovaru Poutník Pelhřimov Vladimír Veselý.

Zásadní změnu absolvoval pivovar loni, v květnu rozšířil sortiment o jedenáctku, typ piva, s nímž se stále více prosazují i jiné průmyslové pivovary. „Na jedenáctku máme samé pozitivní reakce. Ale po jejím uvedení na trh nám klesl odbyt desítky i dvanáctky,“ dodal Vladimír Veselý.

Poslední novinkou je IPA

Rodinný pivovar Bernard, největší pivovar na Vysočině, který sídlí v Humpolci, letos žádnou novinku v sortimentu nachystá. „Poslední novinkou v našem sortimentu, kterou máme ve standardním sortimentu, bylo pivo ipa, s nímž jsme vstoupili na trh před třemi roky. Vyrábíme šestnáct druhů piva včetně čtyř druhů piva nealkoholického, žádnou novinku v současnosti nepřipravujeme,“ poznamenal mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Podle něho pivovar jako je ten humpolecký, nemá úplně neomezený prostor pro experimentování při vaření piva. „Tady je naopak prostor a příležitost pro minipivovary a různé restaurační pivovary. Rodinný pivovar Bernard vyrábí příležitostně i menší várky piva, teď naposledy jsme loni na Vánoce vařili ležák, kde jsme použili chmel vypěstovaný tady na Vysočině,“ připomněl Zdeněk Mikulášek.

Největší (průmyslové) pivovary na Vysočině a některá jejich piva

Dalešický pivovar – Dalešická 11%, Dalešické Májové 13%

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod – Rebel Originál Premium, Rebel Řezaný ležák

Rodinný pivovar Bernard Humpolec – Bernard nefiltrovaná 11, Bernard sváteční ležák

Pivovar Chotěboř – Chotěboř prémium, Na.ex jedenáctka

Pivovar Jihlava – Ježek 11%, Ježek kvasnicový

Pivovar Kamenice nad Lipou – Kamenická 12, Kamenická polotmavá 13

Pivovar Poutník Pelhřimov – Poutník světlý ležák 11°, Poutník světlý ležák — premium


Novinky roku 2020
(není uváděna sezonní a speciální produkce)
Rebel ochucené nealko, Pivo s přídavkem proteinů (Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod)
Kamenický Galus 11 (Pivovar Kamenice nad Lipou)

Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/ | Autor: Jiří Jíra

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!