Kolik za rok vypijeme piva a kam zajít na Ústecku na speciály?

Co se týká piva, Česká republika se pyšní velkou rozmanitostí. Najdeme zde pivovary různých velikostí, od nejmenších – řemeslných, až po ty největší.


Až 90 procent produkce u nás tvoří světlé pivo plzeňského typu. Tento typ piva je prototypem světové kategorie světlého ležáku. Není se tak čemu divit, že je u nás největší spotřeba piva na světě – přes 140 litrů na osobu za rok. V posledních letech jsou velmi oblíbené také minipivovary, které nabízejí nejrůznější druhy pivních speciálů.

V uplynulých měsících zažily české hospody těžké časy a obrovský propad tržeb vzhledem k opatřením proti koronaviru. Na začátku dubna se předpokládalo, že může skončit desetina až čtvrtina hospod. Podle květnového průzkumu Plzeňského Prazdroje však nakonec znovu otevřelo 97,5 procenta podniků. Přesto má však řada provozovatelů finanční problémy a bude trvat, než se z krize vzpamatují.

Piva Mazel, nebo Milláček koronavirus k zemi nepoložil

Ústecký minipivovar Na Rychtě otevřel v roce 2010. Vyhlásil tehdy soutěž o pojmenování svých piv. Nakonec to vyhrál Mazel. Vyrostl v Klášterní ulici. Vznikl přeměnou Restaurace na Rychtě, jedné z nejstarších hospod v centru Ústí nad Labem. Zařízení, které dnes nese název Pivovar hotel Na Rychtě, zahájil provoz začátkem října toho roku. Nabízí tedy Ústecké pivo Mazel, Vojtěch, Ústečan, Ústecká Rychtářka, Brusinka a Rychtovar.

Sortiment doplňuje o lahvové z dalších pivovarů v republice. „Každé naše pivo je unikátní. Vyrobené, vyzrálé i stáčené pouze v našem pivovaru. Všechny piva jsou od roku 2017 certifikována označením České středohoří – regionální produkt. Veškerá piva podáváme nefiltrovaná a nepasterizovaná, aby se v nich zachovaly všechny původní výživné látky. Pivo na první pohled vypadá jako mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky. Vysoký obsah vitamínů řady B, sacharidy, kvasinky a další. Je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus,“ uvedl majitel podniku Martin Prachař.

Dalším minipivovarem v Ústí nad Labem je Millénium. Otevřel v roce 2016, ač restaurace, respektive dům, v níž se nachází, jinak má stoletou historii. Pivovar je konstruován jako třínádobová varna s elektrickým ohřevem pro dekokční nebo ifuzní způsob vaření. V sortimentu má tři druhy piv. Milláček, Drsňák a Dešťovka. „Milláček je o klasický spodně kvašený dvanáctistupňový ležák plzeňského typu, vařený dvourmutovým způsobem z nejkvalitnějších hanáckých sladů. Chmelený je celosvětově známým Žateckým poloraným červeňákem a Sládkem. Pivo s příjemnou hořkostí,“ chlubí se svým produktem pivovar. Najdete ho v Sibiřské ulici v Neštěmicích.

Zdroj: https://ustecky.denik.cz/ | Autor: Redakce, Janni Vorlíček | Foto: archiv pivovaru

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!