Pivovar Trautenberk, jednoduché a přesto stylové bydlení na horách

Trautenberk se díky projektu ateliéru ADR stal úspěšným příkladem, jak má vypadat funkční, jednoduché a přesto stylové bydlení na horách.


Jiný kraj a podobný příběh. Na dohled od Sněžky, a pár kroků do Polska stojí zbrusu nový Pivovar Trautenberk. I když tak nový také úplně není. Původně zde totiž stály Tippletovy boudy, klasická horská chalupa, kde hlavu na palandách složila nejedna generace horalů, později nesl hotel jméno Družba a jezdila se sem družit socialistická mládež.

Po revoluci ji postihl osud většiny horských naddimenzovaných ubytoven. Chátrala a pustla. Zvrátit její osud se rozhodl místní podnikatel z Malé Úpy Martin Kulík a nyní si může tleskat. Trautenberk se díky projektu ateliéru ADR stal úspěšným příkladem, jak má vypadat funkční, jednoduché a přesto stylové bydlení na horách. Strohý až funkcionalistický interiér rezignuje na zbytečné okrasné prvky. Přesto i díky výrazné barvě na nosných sloupech nebo až dojemně roztomilých závěsech s puntíky působí vstřícně a útulně.

Luxus tady nečekejte, jste na horách, kde pro něj není místa. A tak je to správně. Fasáda ani vnitřní prostory nepůsobí po renovaci nepatřičně, sází se na odolné materiály a bytelnou klasiku. Hravým excesem, který rozbíjí jednoduchou přímočarost jsou pak v restauraci lustry, odkazující k prvorepublikovým světlům z paroží.

Jsou původní a staví tak pomyslný most mezi minulostí a současností. I díky tomu má Pivovar Trautenberk specifický esprit, který stojí za to zažít. A to domácí pivo je už jen pomyslná hořkosladká tečka.

Zdroj: https://www.czechdesign.cz/ | Autor: Veronika Pařízková

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!