V benešovském Pivovaru Ferdinand šetří vodou

Čistota je, jak známo, půl zdraví. Ale bezpochyby je také základem dobré chuti. To v případě, že jsou potraviny ukládané do čistých obalů. Právě to si uvědomují i v benešovském Pivovaru Ferdinand. Proto u stáčecí linky zprovoznili novou myčku lahví.


„Zařízení dokáže umýt až čtrnáct tisíc lahví za hodinu,“ připomněl manažer Ladislav Lojka s tím, že se nová myčka se jmenuje Athena a nahradila původní zařízení z devadesátých let minulého století.

Pro výměnu bylo nejprve nutné starou myčku rozřezat a odvést mimo lahvárnu. Opravy se pak dočkalo i podloží a nakonec lahvárna dostala i novou dlažbu.

Moderní myčka je dlouhá téměř devět metrů a široká skoro metr a půl. Její hmotnost je úctyhodných 19 tun. „Proto vznikl v nosné zdi otvor deset krát tři a půl metru, kterým byla za pomoci dvou jeřábů myčka usazena na místo,“ dodal Ladislav Lojka.

Myčka, včetně instalace, přišla Pivovar Ferdinand na 8,5 milionu korun, třetinu uhradily dotace Evropské unie.

Zařízení je také ekologické, snižuje totiž spotřebu vody o zhruba 30 procent. Jednu půllitrovou pivní láhev umyje nyní jen čtvrtlitrem vody. Letos je to jediná takto velká investice, kterou pivovar naplánoval.
Benešovský pivovar Ferdinand
založil v roce 1897 arcivévoda rakouský František d’Este, majitel konopišťského panství. Pivovar si zakládá na tradičních recepturách a vaření piva.Na kvalitu dohlíží vrchní sládek Jaroslav Lebeda. Pod jeho rukama vzniká všech deset druhů piva, které Ferdinand vaří. Od klasické desítky a jedenáctky až po speciální polotmavé pivo Sedm kulí a jedinečné bezlepkové pivo.

Součástí pivovaru je ojedinělá humnová sladovna, která vyrábí slad pro potřebu pivovaru. Zásobí ale rovněž další pivovary po celé České republice i v zahraničí. Pivovar Ferdinand ročně uvaří na 28 tisíc hektolitrů piva.

Zdroj: https://benesovsky.denik.cz/ | Autor: Zdeněk Kellner | Foto: http://www.pivovarferdinand.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!