V pivovaru Klášter se konalo další regionální kolo soutěže v čepování piva

V pondělí 8. dubna proběhlo v Pivovaru Klášter Hradiště nad Jizerou regionální finále III. ročníku programu Akademie Pivních Znalců. Do programu se každoročně zapojuje několik set hostinských. Regionálních finále se letos konají v Uherském Brodě, Jihlavě, Klášteře Hradiště nad Jizerou a v Praze.


Do regionálního finále se kvalifikovalo 6 nejúspěšnějších hostinských – účastníků vzdělávacího programu Akademie pivních znalců pod záštitou pivovarů Lobkowicz, a to ze severních, východních a středních Čech:

Rastislav Popík, Chrastava

Lukáš Hentek, Klášter nad Jizerou

Jan Kadeřábek, Mnichovo Hradiště

Josef Klíž, Vysoké Mýto

Radovan Dostál, Ústí nad Orlicí

Ilona Kuklová, Ústí nad Orlicí

V prostředí pivovarské restaurace Skála předvedli účastníci svoje umění čepování piva před pětičlennou porotou, ale také před svými kamarády, či návštěvníky, kteří se přišli podívat, jak má správně načepované pivo vypadat.

Mimo čepování piva – na hladinku, s čepicí a malého piva, porota hodnotila například přípravu výčepního prostoru, ošetření sklenic před čepováním, ale i samotný servis načepovaného piva.

První tři nejúspěšnější účastníci regionálního finále se kvalifikovali do národního finále, které se koná v pondělí 29. dubna v Pivovaru Černá Hora. V národním finále soutěží účastníci v čepování piva a ve znalostech, které prokáží na místě vyplněním písemného testu z oblasti péče o čepované pivo.

Držitelem zlaté plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stala Ilona Kuklová z Ústí nad Orlicí.

Držitelem stříbrné plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stal Radovan Dostál z Ústí nad Orlicí.

Držitelem bronzové plakety Akademie Pivních Znalců z regionálního finále se stal Rastislav Popík z Chrastavy.

Něco málo o správném čepování piva s čepicí (na dvakrát):

Načepované pivo se vyznačuje hustou a velmi stabilní, hutnou hořko – trpkou pěnou, která přesahuje okraj sklenice. Takto načepované pivo bude mít střední až nižší říz.

1. Pivo vždy čepujeme do mokrého a vytemperovaného pivního skla.

2. Přiložíme sklenici k hubici výčepního kohoutu tak, aby stěna sklenice byla vůči hubici v úhlu 45 stupňů a hubice byla ve sklenici co nejníže a u její stěny. Otočením páky kohoutu o zhruba 20 stupňů vytvoříme dostatečný základ mokré pěny na dno sklenice do výše cca 1/2 sklenice (záleží na tvaru sklenice).

3. Páku otočného kohoutu otevřeme na plný průtok a s ponořenou hubicí čepujeme pod úhlem 45 stupňů pivo po skle tak, aby pěna dosahovala okraje sklenice.

4. Sklenici srovnáme a pákový kohout rychle uzavřeme. Do sklenice nenecháme odkapat zbytky pěny z hubice kohoutu!

5. Pivní sklenici s pivem necháme stát přibližně 2 minuty. Cílem je lehká oxidace – zhutnění pivní pěny.

6. Ponoříme hubici výčepního kohoutu pod pěnu do piva pod úhlem 45 stupňů a otočením páky výčepního kohoutu o 90 stupňů čepujeme pivo pod pěnu na požadovanou míru. Na konci čepování nám CO2 obsažený v pivu nadzvedne zhutnělou pěnu zhruba 2 cm nad okraj sklenice. Lze tolerovat dotažení na požadovanou míru krátkým třetím dočepováním.

Zdroj: https://www.novinky.cz/ | Autor: Petr Mráček

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!