Pivní fajnšmekry potěší speciály s příměsí vanilky, medu i hřebíčku

Malé pivovary v Karlovarském kraji přichystaly i letos vánoční speciály. Piva získávají adventní vůni a chuť s nádechem vánočního cukroví díky tomu, že do nich při vaření sládek přidává tak trochu netradiční přísady – med, vanilku, hřebíček nebo ovoce. Piva jsou také mnohem silnější než běžné ležáky.


„Bývá zvykem v zimě konzumovat piva silnější, v létě pak spíše lehčí. Je to tradice, tmavé dvaadvacetistupňové pivo vaříme už dvanáct let. Je velmi silné, má devět procent alkoholu,“ říká majitel Zámeckého pivovaru Chyše Vladimír Lažanský.

Potvrzuje, že o jejich speciální pivo je mezi lidmi velký zájem. Mnozí jej chtějí nejen ochutnat, ale i darovat třeba jako překvapení pod stromeček.

„Vánočního speciálu chystáme omezené množství, tuším asi šest hektolitrů. Často se vypije ještě před Štědrým dnem,“ dodává Lažanský s tím, že vyzkoušet chuť pivní speciality z Chyší je možné také v hospůdce v Rybářích v Karlových Varech.

S vánočním pivem přichází také Kynšperský pivovar. Pro letošní rok Zajíc uvařil tmavé pivo s medem a hřebíčkem. „Začali jsme jej stáčet, k dispozici bude nejpozději v úterý 27. listopadu,“ slibuje ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Doplňuje, že speciály vaří pivovar průběžně po celý rok. Například nabídl pivo k Valentýnu, pivo velikonoční, zelené či z čerstvého chmele.

„K Vánocům a jejich atmosféře speciál s aromatickým kořením tak nějak patří. Lidé chtějí ochutnat něco nového, tak jim vycházíme vstříc. K pivnímu speciálu jsme udělali i novou etiketu, je na ní vánoční Zajíc, to je příležitost pro sběratele,“ doplňuje Vomočil.

Vánoční třináctistupňový speciál je podle něj silnější, protože podíl cukru je díky medu vyšší. Standardní dvanáctka má kolem 5 procent alkoholu, vánoční pivo přibližně 5,7 procenta.

Vánoční speciály nabízí i sokolovský Permon. „Letos jsme přichystali Xmas Ale, což je třináctka s vanilkou. Nabídneme také tmavý vánoční Stout 15° s hruškou a kořením a edici Xmas fruit 15°, kterou jsme opět ochutili hruškou a hřebíčkem,“ představuje piva sládek Jan Rada.

Zimní a vánoční speciály nechybí ani v nabídce kraslického pivovaru Krušnohor. Vlastislav Kopecký upřesňuje, že v pivu Mountain Ale Winter Edition najdou fajnšmekři kromě sušenkové chuti sladu i stopu švestkového aroma s vůní hřebíčku. Vánoční ležák Krušnohor zase kromě tradičních surovin obsahuje vyváženou směs vánočního koření, které v každém doušku připomene, že svátky už jsou za dveřmi. Díky karamelovým sladům je navíc pivo jemně nasládlé.

Zdroj: https://vary.idnes.cz/ | Autor: Jitka Dolanská