Samson i Bernard rostou dvouciferným tempem

ČESKÉ BUDĚJOVICE, HUMPOLEC Pivovary mají evidentně úspěšný rok. Alespoň prozatím. A platí to pro velké i ty menší průmyslové. Horké dny přejí vyšším tržbám.


Českobudějovický Samson letos od začátku roku do konce července vyrobil meziročně o desetinu piva více, celkem 55,5 tisíce hektolitrů. Zvýšil se mu i export, a to o devět procent na 32 tisíc hektolitrů.

V červenci, v době vysokých veder, jeho prodeje na domácím trhu meziročně vzrostly podle ředitele pivovaru Daniela Dřevíkovského o deset procent.

„Horko pití piva úplně nesvědčí, přesto jsme zaznamenali významný nárůst prodejů,“ uvedl Dřevikovský. Pivovar loni meziročně zvýšil tržby o 6,3 procenta na 89,1 milionu korun, zisk nezveřejnil.

Výstav v loňském roce vzrostl z 82,8 tisíce hektolitrů na 88 tisíc hektolitrů. Prodej piva se Samsonu loni zvýšil především v Česku, meziročně o 25 procent.

Pivovar, jenž zaměstnává 71 lidí, patří do brazilsko-belgické skupiny AB InBev, která do něj od roku 2014 investovala zhruba 400 milionů korun. AB InBev vyrábí piva Budweiser, Stella Artois, Corona či Foster´s, na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou.

Bernard si pochvaluje odbyt sudového

Z kategorie středních a malých průmyslových pivovarů se růstem prodeje za letošek pochlubil i humpolecký Bernard. Jeho výstav za letošních prvních šest měsíců vzrostl o 17,4 procenta.

Z pivovaru plynulo skoro 188 tisíc hektolitrů piva, v meziročním porovnání to bylo o téměř 28 tisíc víc. Kromě tuzemského prodeje byl podnik úspěšný také v exportu.

Výroba piva v Bernard stoupá dlouhodobě. „Přesto zůstává se svým dvouprocentním tržním podílem v Česku stále spíše malým či středním pivovarem,“ řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Pro výrobce výhodnější prodej piva v sudechpředstavuje v případě Bernarda téměř 60 procent, zbývající díl výroby se stáčí do skleněných láhví. „Velmi důležité je, že se udržuje vyšší poměr prodeje sudového piva,“ uvedl mluvčí

Za hranicemi prodal humpolecký pivovar v prvním pololetí 25 procent produkce. Proti stejnému loňskému období zvýšil vývoz o čtvrtinu. Největší odběratele měl tradičně na Slovensku.

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!