Kdyby nebylo piva, tak by se nic nestalo… Co říká anketa o pivě?

Myslíte si, že pěna k pivu neodmyslitelně patří? A vnímáte tento zlatavý nápoj jako národní bohatství? Mimo jiné se na to ptala anketa, jejíž výsledky vám v dnešní gastroglose přiblíží Pavel Maurer. Výzkum veřejného mínění také ukázal, že se většině Čechů nelíbí, když ženy a dívky pijí pivo.


Jsme pivní velmoc! Víme o tom, jsme na to hrdí, také trochu hákliví a každopádně máme svoje jasně definované chuťové nároky a představy jaké je vlastně to opravdu správné a nejlepší pivo na světě!

Má mít krémovou pěnu? A co hořkost, říz a teplota kolem sedmého schodu? Je lepší v láhvi nebo čepované? Kolik má mít procent alkoholu? Má to být spíše ležák, desítka, dvanáctka, IPA či stout? Nedávno jsem měl možnost vidět výsledky rozsáhlé dotazovací ankety výzkumné společnosti IPSOS a rád bych se s vámi v těchto letních dnech, kdy spotřeba kulminuje, podělil o pár zajímavých názorů.

Ujasníte si tak, jestli máte podobné nároky na to správné pivo, jako vzorek nezávislých, tedy asi 1050 respondentů. Tak například: 69 % dotázaných zcela souhlasilo, že správná teplota piva je velmi důležitá, 66 % je přesvědčeno, že pivo je národní bohatství, a 60 % potvrzuje, že točené, přesněji řečeno čepované pivo, chutná lépe než balené.

Nadpoloviční většina dotázaných je skálopevně utvrzena, že pěna k pivu vysloveně patří! A více jak polovina, 56 % dotázaných, tvrdí, že pivo je dobré na trávení (zvláště pak po těžkém jídle). Ovšem pouze 13 % se líbí, když ženy a dívky pijí pivo (tak teď nevím, jestli to není skrytá urážka žen a jak se s tímto faktem mám genderově vyrovnat?), a tak raději přecházím k poslednímu údaji, který mne zaujal, totiž, že 11 % dotázaných si definitivně myslí, že kdyby nebylo piva, tak by se nic nestalo.

Božský nápoj

Ještě, že si takový gastronomický nesmysl připouští jen tak málo lidí, oproti více než třetině dotázaných, kteří jsou si jisti, že pivo je božský nápoj! Já jen dodávám, že když se pije s mírou a pivečko má správný říz, tak já si to tedy myslím taky. Jinak vám, na základě těchto několika ověřených výzkumů veřejného mínění, chci připomenout, abyste se na svých prázdninových cestách nedivili, že v různých zemích se s pivem zachází jinak než u nás.

Abyste se nečertili, že vůbec neřeší pěnu, nesmyslně přechlazují sklenice i pivo, nemají vztah ke způsobu čepování, postrádají úctu k pivní kultuře tolik výjimečné a typické právě jen pro naši zemi.

My, jakožto producenti a největší spotřebitelé nejlepšího piva na světě, máme zcela legitimní právo být k ostatním národům velkorysí, blahosklonně jim odpouštět jejich malé pivní prohřešky, protože oni mají třeba, zase oproti nám, lepší těstoviny, sušenou šunku, víno, sýry, ryby a rajčata. Dej Bůh štěstí! A také díky za to skvělé české pivo!

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!