V Břevnovském klášterním pivovaru Benedict se historie nebojí, naopak na ní se ctí a neuvěřitelnou pokorou navazují…
Břevnovský klášterní pivovar Benedict se honosí titulem historicky nejstaršího pivovaru u nás. Díky skvělému sládkovi, Aleši Potěšilovi, naštěstí nezamrzl v historii, co se pivních stylů týká, ale naopak jde pěkně s dobou a má se rozhodně čím chlubit…
Pivovar se nachází v krásném areálu Břevnovského kláštera v bývalých stájích, kde se podařilo díky velmi citlivé rekonstrukci napasovat pivovarskou technologii velmi účelným způsobem, takže to to tu šlape jako hodinky, a ten industriální vzhled se do historického interiéru neuvěřitelně hodí…
Má vlastní mikro chmelnici. Ta dává každoročně 25 kg zeleného zlata a s láskou se o ní stará sám pan sládek. V době covidové se páni majitelé rozhodli, že vybudují pivovarnické muzeum, které je umístěno na půdě nad pivovarem a jeho návštěva bude zajímavým zpestřením, pokud do pivovaru zavítáte. Super je sklípek, kde archivují vzácná piva, jeden kousek je dokonce z roku 1905…
Co se produkce týká, tak ta čítá 8 kousků z různých pivních stylů a nehrozí žádné zklamání. Králem je Klasická světlá dvanáctka 12%, dokonale sladová s plným tělem a jemným nachmelením. U nás aspiruje na ten vůbec nejlepší ležák na našem trhu. Klášterní IPA 15% je až překvapivě vyladěná, mocně prochmelená, báječně hořká se svěží citrusovou náloží díky použití speciálních odrůd chmele a je garancí dobré pitelnosti při všech příležitostech.
Na to, že se majitelé poměrně dlouho bránili do produkce zařadit jiná než spodně kvašená piva, tak je to až neuvěřitelné jak moc se jim to daří a je moc dobře, že je Aleš přesvědčil, protože je to fakt pecka. Momentálně i zde začínají experimentovat s kyseláči, které získávají čím dál více na popularitě a je skoro povinnost zařadit tento pivní styl do produkce…
Břevnovský klášterní pivovar Benedict je za nás nezbytné navštívit a vychutnat si zdejší dokonalou produkci…
Aleši, děkujeme za skvělé přijetí, výtečnou ochutnávku ve vašem pivovaru a přejeme, ať se Vám hodně daří.
Rozhovor se sládkem Alešem Potěšilem momentálně připravujeme, bude publikován v příštích dnech…
Roman Hošťák
Pivovaři.cz