Ve Staňkově se zase bude vařit pivo. Areál pivovaru už nebude chátrat

Objekt někdejšího pivovaru ve Staňkově snad bude zase sloužit svému původnímu účelu. Areál koupil nový majitel, který by rád dlouholetou tradici v prostorách obnovil. Plánuje zde vybudovat minipivovar.


Kolemjdoucí už si prvních změn mohli všimnout. V prostorách od loňského roku sídlí spediční firma, která zázemí využívá především jako sklady. „Nejdříve jsme se pustili do opravy stodoly, protože střecha byla v havarijním stavu. Tu máme hotovou, teď vyklízíme vnitřky. Odvezli jsme haldy suti. Dáváme to postupně dohromady. A čekáme na okna,“ vyjmenoval nový vlastník Milan Lamina.

Kromě postupné rekonstrukce rozlehlého objektu plánuje zařídit v prostorách minipivovar. „Měl by být v hlavní budově a také někdejší varně. Ještě je brzy mluvit o tom, co všechno bude nápad obnášet,“ doplnil Lamina.

Obnovu tradice vítá například starosta Staňkova Alexandr Horák. „Zaplať pánbůh, že areál už dál nebude chátrat. Z opravy totiž v minulosti několikrát sešlo. Vypadá to, že teď je vše na dobré cestě,“ konstatoval starosta.

Historie objektu sahá až do roku 1872. První majitelé však neměli dostatek zkušeností, a tak podnik brzy zkrachoval. Ve veřejné dražbě ho koupil Karl Trauttmansdorff. Od té doby začal staňkovský pivovar prospívat.

Areál byl průběžně modernizován. V roce 1911 vyrobil 45 400 hektolitrů zlatavého moku. Po komunistickém převratu v únoru 1948 však spadl pod Západočeské pivovary, které se usídlily právě ve Staňkově.

V 50. a 60. letech minulého století v závodě pracovalo přes 60 lidí. Podnik, který vyprodukoval více než 60 hektolitrů tmavé nebo světlé desítky ročně, navíc zásoboval sladem Cheb, Chodovou Planou či Karlovy Vary.

Další změny však na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 1977 byl pivovar připojen k Domažlicím, což prakticky znamenalo jeho zánik. V roce 1980 objekt přešel do vlastnictví národního podniku Zelenina, který ho využíval jako sklad. Zázemí varny, stáčírny i skladu bylo bohužel téměř kompletně zničeno.

Po sametové revoluci připadl pivovar městu, které se snažilo najít investora na obnovu výroby. Nakonec areál koupila německá firma Kurta Zollnera, jež v prostorách zpracovávala houby a lesní plody. Stejnému oboru se věnovala i následující společnost, konkrétně Magu Bohemia. Kromě potravinářství využívala část zázemí také pro antik.

Zdroj: https://domazlicky.denik.cz/ | Autor: Klára Mrázová | Foto: Deník / Klára Mrázová


Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!