V Boskovicích obnoví zašlou slávu pivovaru. Zlatý mok chtějí točit příští rok

Ve druhém největším městě na Blanensku se bude po několika desetiletích opět vařit pivo. Přesněji Boskovské pivo. Podnikatel Luděk Řehoř totiž pokračuje v obnově zchátralé budovy někdejšího Panského pivovaru.


Podle jeho slov mají práce několikaměsíční skluz. Zlatavý mok z tamních píp tak lidé poprvé ochutnají zřejmě až příští rok na podzim. „Oprava budovy si vyžádala rozsáhlejší zásahy než jsme čekali. Týká se to například střešní konstrukce. Musíme postupovat v souladu s památkáři, protože bývalý pivovar je památkově chráněný. Navíc jsme měli problém sehnat řemeslníky. Máme tak asi tři čtyři měsíce skluz,“ řekl Deníku Řehoř.

V budově chce rozjet varnu o objemu dvacet hektolitrů piva na jednu várku. Nový Pivovar pod hradem se zaměří na spodně kvašené ležáky od deseti do třinácti stupňů. Vařit bude také svrchně kvašená piva a speciály. Podle ročních období a různých akcí. V pivovaru bude i pivnice a ubytování. Možná i léčebné procedury. „Našim pivům ze začátku nechceme dávat konkrétní jména. Půjdeme odspodu a jednoduše. Výčepní desítka, polotmavá jedenáctka, ležák světlá dvanáctka. Jména přijdou později, to už bude takové zdobení. Zkraje se chceme zaměřit na chuť a kvalitu a ne nějaké marketinkové tahy se jmény,“ dodal majitel historické budovy.

Počítá také s tím, že pivo budou stáčet do lahví a sudů pro ostatní restaurace a zákazníky. Přímo v pivovaru bude fungovat také prodejna.

Historie Panského pivovaru sahá pravděpodobně až do 17. století. Posledním šlechtickým vlastníkem byla rodina Mensdorff-Pouilly. Za první republiky pivovar produkoval 12 000 hektolitrů piva ročně. „V roce 1948 byl podnik Pivovar a sladovna Alfonse Karla hraběte Mensdorffa-Pouillyho v Boskovicích znárodněn. Krátce poté v letech 1948 až 1951 fungoval pod národním podnikem Středomoravské pivovary a poté již jen jako sklad hraček a zeleniny,“ uvedli odborníci z Národního památkového ústavu.

Později boskovický pivovar opět částečně zprovoznil pivovar Černá Hora, v posledních desetiletích je ale bez využití a chátral. Předloni se stal kulturní památkou.

Zdroj: https://blanensky.denik.cz/ | Autor: Jan Charvát | Foto: ARCHIV LUĎKA ŘEHOŘE


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!