Chrudimské pivo navazuje na městské tradice netradičními názvy

Loutkář, Kašpárek nebo Marioneta. Jména, s nimiž se nyní v Chrudimi můžete setkat nejen ve zdejším muzeu loutek. Na slavnou loutkářskou tradici města totiž navazuje i právě otevíraný chrudimský Pivovar Loutkář, který navařil ležáky právě těchto názvů.


Myšlenka založit pivovar přišla před rokem. Koronavirus sice práce na jeho otevření trochu zkomplikoval a pozdržel, ale to už je minulost. Dnes má Loutkář k vaření piva unikátní, špičkovou a na míru postavenou technologii, jejímž základem je desetihektolitrová varna. A jak ví každý pivovar či domovarník, základem piva jsou suroviny. Slad a chmel.

„Základem jsou české suroviny na tradiční spodně kvašené ležáky, ale umíme i zajímavé speciály z cizokrajných chmelů, jako je Citra, Magnum, Ekuanot, Challenger, Cascade, Galaxy či Sorachi ace,“ řekl jednatel pivovaru Tomáš Soukenka.

Kapacita ležáckých tanků je 70 hektolitrů. Na otevření sládek uvařil tři ležáky: dvanáctistupňového Loutkáře, jedenáctku Kašpárka a desítku Marionetu.

Ty doprovodí dvanáctistupňová APA Lodní šroub, což je odkaz na chrudimského rodáka Josefa Ressla, vynálezce lodního šroubu, a čtrnáctka stout Zkouška z dospělosti, coby připomínka legendárního seriálu, který se v Chrudimi točil v roce 1980.

pivovari-pivovary-novinky-chrudimske-pivo-navazuje-na-mestske-tradice-netradicnimi-nazvy
Jednatel pivovaru Loutkář Tomáš Soukenka kontroluje první várku piva. Foto: Ludmila Žlábková, Právo

 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!