Po pauze trvající čtvrt století se v opět vaří pivo v domažlickém městském pivovaru

První várka piva se po čtvrt století opět vaří ve zrekonstruovaném domažlickém městském pivovaru. Budova pivovaru z roku 1720 je památkově chráněná a její několikaletá přestavba vyšla na 133 milionů korun. Vedle pivovaru tam sídlí i multifunkční kulturní centrum. Tradice vaření piva ve městě sahá až do roku 1341.


Ve středu v podvečer zažil městský pivovar komorní slavnost, kdy do kotle, ve kterém se vaří první várka domažlického piva, přítomní hosté vhodili hrst chmele. “Tři sládkové pak zazvonili na zvon Advent pro zdar svého počínání a následně první várce piva požehnali emeritní plzeňský arciděkan Msgre Emil Soukup a domažlický vikář Miroslaw Gierga,” popsal slavnostní okamžik mluvčí města Josef Babor.

Chmel do kotle vhodili zástupci současného i bývalého vedení města, sládci, církevní hodnostáři i domažlický ponocný Roman Holub.

Sládci Jana Müllerová, David Bierhanzel a Bohuslav Hlavsa se zazvoněním na zvon Advent přihlásili k mnohasetleté tradici vaření piva v Domažlicích. Právě tento zvon v minulosti oznamoval Domažličanům vydávání mláta. Proto se mu říkalo i Mlatný zvonek. V opise má dodnes i čitelný nápis třikrát se opakující Hilf Gott mir (Pomáhej mi Bůh).

Kulturní centrum Pivovar se veřejnosti poprvé otevře v pátek 24. července, kdy si zájemci od 10 do 17 hodin mohou prohlédnout vnitřní prostory zrekonstruovaného areálu včetně zázemí minipivovaru nebo prostory knihovny. Ta se ke standardnímu provozu vrátí od 3. srpna, od kdy ji budou moci opět navštěvovat čtenáři. Pivnice své první hosty přivítá v pondělí 27. července.

Ve zrekonstruované historické budově sladovny z konce 19. století najdete galerii Hvozd s prosklenými lávkami, komunitní centrum s tanečním sálem, klub, knihovnu se vzdělávacím centrem, minipivovar s pivnicí, restauraci, v podkroví bude od příštího roku zpřístupněna expozice „Pozor hranice! Historie hrou“. V suterénu u pivovaru bude místo pro pivovarnickou expozici (od roku 2021).

Maximální možný výstav domažlického minipivovaru je tři tisíce hektolitrů. Ze začátku se bude ročně vyrábět asi polovina tohoto množství. V základní nabídce pivovaru budou čtyři piva – výčepní světlá Domažlická 10, světlé ležáky Čerchov 11 a Domažlická 12 a dále silný speciál Domažlický Doppel. Nabídku doplní ještě tmavý ležák Čakan, vařit se ovšem budou i různé speciály.

pivovari-pivovary-novinky-po-pauze-trvajici-ctvrt-stoleti-se-v-opet-vari-pivo-v-domazlickem-mestskem-pivovaru

Zdroj: https://plzenska.drbna.cz/| Autoři Richard Beneš | Foto Jana Jankovcová


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!