Účet za epidemii budou hospodští platit až na podzim

Kdo chodí častěji do restaurací nebo hospod, vidí, jak se postupně zaplňují. Někde se obsluha ani nezastaví, jinde je nástup pomalejší. V každém případě se hospodští otřepali z nejhoršího. Hosté se vrátili a pivo teče.


Když je číšník opálený, zřejmě pracuje na pláži nebo na zahrádce. Obsluha z plzeňské restaurace Švejk se ale opálila na poli a u dobytka, kam ji během epidemie vyslal majitel, protože v restauraci neměli do čeho píchnout.

„Začínali jsme u dřeva, pak jsme postupně kydali u krav a nakonec jsme je pomáhali i telit,“ říká Michal Kroužil a nemůže si práci na farmě, která patří stejnému majiteli jako hospoda Radku Sochorovi, vynachválit. Ten založil restauraci Švejk jako franšízu a v Česku jich je 29.

Podmínky programů Covid hospodští nesplní

„Neznám v nich nikoho, kdo by dostal dotaci nebo úvěr. Banky se chovají tržně a na gastronomii jsou velmi opatrné. Ani záruky jim nestačí,“ popisuje Radek Sochor.

Programy Covid podle něj gastronomii moc nepomůžou. „Byla tam podmínka, že nesmíte propustit víc jak deset procent zaměstnanců. Jenže v tomhle oboru je velká fluktuace, to nikdo nesplní.“

Radek Sochor má restauraci i v Nepomuku a založil tam malý pivovar. „Zastavili jsme výrobu a pivo jsme prodávali z okénka. Nestěžuju si, protože jsme ho nemuseli vylévat. Přežijeme, ale budoucnost nevidím dobře a to nemám na mysli jen gastronomii.“

Do hospod se vrací život

V centru Plzně je restaurace na každém rohu. V jedné z nich sedí parta kolegů z univerzity, dostatečně protřelá pochůzkami po hospodách. Shodují se, že se všechno vrací do starých kolejí. Slovo si bere rozesmátá Karolína.

„Všude jsou lidi. V první řadě zachraňujeme sebe před žízní a tím pádem i hospody,“ a podívá se na Michala. „Já určitě, já piju Plzeň pravidelně,“ ujišťuje kolegy a celý stůl vybuchne smíchy.

Minipivovary jsou stále populárnější

V Plzni se ale nepije jenom plzeňské pivo, třeba majitel Pivotečky Milan Servátka se před čtyřmi lety rozhodl, že zkusí prorazit s malými pivovary a jejich pivem. Má jich na čepu deset a věří si.

„Zákazníky zajímají i speciality, zvykli si. Jsme rádi, že jsme epidemii přežili, sbírat se z toho budeme minimálně do konce roku, zatím to ale jde,“ říká letním reportérům Radiožurnálu.

Minipivovarů je v Česku zhruba pět set a podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně zatím nezanikl žádný. „Některé jedou na plný výkon, jiné hlavně v centru velkých měst na 30 až 50 procent a některé v čistě turistických oblastech výrobu zcela pozastavily“. 

Celkové údaje o tom, jak si pivovary a gastronomie stojí, zatím k dispozici nejsou. Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová ale cítí z majitelů hospod chuť se do toho znovu opřít, i když na nějaké odhady je podle ní brzy.

Zdroj: https://radiozurnal.rozhlas.cz/ | Autoři: Ľubomír Smatana, vla | Foto: Ľubomír Smatana, Český rozhlas

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!