Pivovar Bernard stáhl z prodeje jednu šarži piva

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci stáhl z prodeje šarži lahvové kvasnicové jedenáctky. Zareagoval tak na test Televize Seznam, který poukázal na přítomnost mykotoxinů v pivu.


Pivovar nechal prověřit v nezávislých laboratořích jak vzorky dotčené šarže, tak další druhy svých piv stáčených ve stejném období. Výsledky testů by měly být k dispozici do dvou týdnů, firma podle nich zvolí další postup k maximální možné eliminaci podobných rizik.

Mykotoxiny mohou obsahovat veškeré obiloviny a výrobky z nich, snahou výrobců je jejich výskyt minimalizovat. Mykotoxiny se vyskytují v ohniscích, což komplikuje jejich detekci ve vstupních surovinách. Může se tak stát, že jedna šarže piva obsahuje větší množství mykotoxinů, zatímco standardně je jejich množství minimální. Zároveň to znamená, že tento problém z podstaty nemůže být plošný.

Přítomnost mykotoxinů v naměřeném množství nepředstavuje v přiměřené míře konzumace piva negativní vliv na zdraví konzumentů, nicméně jde hodnoty, které jsou pro vysoké standardy piva Bernard nepřijatelné.

„Piva Bernard dlouhodobě vykazují vynikající výsledky v mnoha ohledech. Stejný test naše pivo před třemi lety vyhrálo, proto je pro nás výsledek aktuálního testu nepříjemným překvapením. Jsme přesvědčeni, že se jedná o ojedinělý výkyv ve stabilně kvalitní produkci pivovaru,“ uvedl Stanislav Bernard, spolumajitel pivovaru s tím, že množství piva stáhnutého z prodeje představuje 0,037 % ročního výstavu.

V případě, že někdo ze zákazníků bude chtít pivo vyměnit, může kontaktovat pivovar na e-mailové adrese svolavacka@bernard.cz. Číslo šarže, kterou pivovar stáhl, je 6.10.20-HH:MM-L:T14, je uvedeno na zadní etiketě.

„Za vzniklé nepříjemnosti se všem zákazníkům a obchodním partnerům omlouváme,“ dodal Stanislav Bernard.

Zdroj: https://vysocina-news.cz/| Autor: RADEK TULIS | Foto: Rodinný pivovar Bernard


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!