Pivovary pravděpodobně vylijí přes 300 milionů velkých piv. Stát jim alespoň vrátí zaplacenou daň

Pivovarníci dosáhli úspěchu. Dostanou zpět spotřební daň z neprodaného piva. Poslanci schválená úprava zákona se ale vztahuje jen na situaci právě zavřených hospod a letošní koronavirové krize. Případy, kdy se nepodaří prodat už zdaněné pivo, se však stávají každý rok. Ministerstvo financí proto chystá možnost daňové vratky i do budoucna.


Zavření hospod ničí jejich provozovatele. Kromě propadu tržeb a všech příjmů budou muset začít v nejbližších týdnech vylévat sudové pivo, nakoupené před nouzovým stavem.

Podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven je tak v sázce čtvrtletní produkce v objemu 1,5 milionů hektolitrů, tedy v přepočtu 300 milionů velkých čepovaných piv. Pivovarům navíc donedávna hrozilo, že z neprodaného (a likvidovaného) piva odvedou státu přes sto milionů korun na spotřební dani.

Daň z nespotřeby?

Přestože by spotřební daň měla být i podle regulí EU daní ze spotřeby, nemají za současného znění zákona pivovary na vrácení daně nárok, i když pivo prokazatelně nebude spotřebováno. To má napravit novela zákona, kterou už schválili poslanci a budou o ní ještě jednat senátoři.

Stát si totiž od pivovarů bere spotřební daň ve chvíli, kdy skončí výroba a produkt sládek označí za pivo. Pivovary ho pak ale často skladují před cestou do hospod a obchodů ve vlastních distribučních centrech. Pokud z nějakého důvodu nemůže pivo putovat dál k zákazníkům – například kvůli zjištěné vadě kvality nebo jako nyní kvůli zavřeným hospodám – musí se vylít.

„Opravit“ ho, nebo stočit do lahví a prodat následně do obchodů nelze. A na vrácení daně z neprodaného zboží nemá pivovar v tomto případě nárok.

„Identická situace je u piva, které se vrací z hospod provozovaných přímo pivovarem. Ani v tomto případě současná legislativa neumožňuje požádat o vrácení spotřební daně,“ posteskla si ředitelka Svazu pivovarů Martina Ferencová.

Ministerstvo financí a poslanci po mnoha apelech svazu vyhověli. Letos bude v těchto případech možné vratku daně uplatnit. Co bude dále ale není jisté. Ministerstvo ovšem chystá další novelu, ta by umožnila vrácení daně i v budoucnu.

Třeba v případech, že se ve skladech a vlastních hospodách pivovarů proslulý nápoj před prodejem zkazí, na festivalech a podobných akcích jej zákazníci nevykoupí a podobně.

„Pracujeme na řádné novele zákona o spotřebních daních, v níž je po diskuzích se zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven připraveno věcné řešení, které má rozšířit stávající možnosti, kdy pivovary budou moci vracet pivo do režimu podmíněného osvobození od daně s nárokem na vrácení daně,“ reagoval Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Drastický dopad na obor pohostinství

Pivovary ale vítají už aktuálně v Parlamentu projednávanou úpravu. Jde teď o čas, aby změna zákona začala platit brzy. „Každý další týden, kdy trvají vládní nařízení, má drastický dopad na celý segment pohostinství. Na pivovary dopadá nejen propad prodejů, který je v řádech desítek procent, ale kritické je to pro nás i z pohledu aktuálních zásob sudového piva, které máme na skladě a nebudeme mít možnost je prodat,“ vyjádřila se Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace v Plzeňském Prazdroji.

Podobná hrozba likvidace neprodaného piva, jako v případě distribučních skladů pivovarů nebo jejich vlastních hospod, panuje i v případě piva v hospodách, které pivovarům nepatří. Tedy ve většině z celkem 40 tisíc hospod a restaurací po Česku.

V případě, že se tam nestihne pivo včas prodat nebo ho hospodský z nějakého důvodu reklamoval a vrátil dodavateli, mají výrobci nárok na vrácení spotřební daně už podle současné verze zákona.

Dosud tak platila paradoxní situace. Při vracení nespotřebovaného piva z „cizí“ restaurace mohou dnes pivovary o vrácení daně žádat, v případě stažení neprodaného piva z vlastní restaurace nebo skladu nikoliv.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/ | Autor: MIROSLAV PETR 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!