Vylít pivo kvůli vládním opatřením, ale platit z něj daně? Pivovary se bouří

Vláda před měsícem zavřela restaurace a hospody, pivovary proto musí řešit, co s vyrobeným pivem. Část se prodá v rámci prodeje s sebou, přesto bude nutné nemalou část sudového piva vylít. Přesto by však pivovary měly odvést miliony korun na spotřební dani. To se nelíbí Českému svazu pivovarů a sladoven, který proto žádá změnu zákona.


„S ohledem na to, že hospody zůstanou uzavřené minimálně do konce května, budou muset začít čepované pivo v nejbližších týdnech vylévat. V sázce je tak čtvrtletní produkce v objemu 1,5 milionu hektolitrů neboli 300 milionů velkých čepovaných piv. Pivovarům navíc hrozí, že z likvidovaného piva odvedou státu přes sto milionů korun na spotřební dani,” uvedl svaz v tiskové zprávě.

„Už několik let upozorňujeme ministerstvo financí na nelogičnosti v zákoně o spotřební dani,” řekla k tomu výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Daň z vylitého piva? Nesmyslné i nemorální

„Dodnes s tím ale nikdo nic neudělal. A teď máme platit státu spotřební daň za vylité pivo. To je nejenom nesmyslné, ale i nemorální,” dodala.

Čepované pivo, které se vrací z prodejní sítě do pivovaru, není možné jednoduše naplnit do lahví nebo plechovek a prodat jako balené. Nezbývá než toto pivo zlikvidovat. V případě, že se pivo vrátí přímo z distribučního centra pivovaru nebo pivovarské restaurace, pivovar z něj musí zaplatit spotřební daň.

Škody pivovarů vzniklé v této souvislosti mohou dosáhnout vyšších stovek milionů korun. Tato částka zahrnuje kromě spotřební daně také náklady na výrobu piva, logistické náklady na svážení sudů z distribuční sítě a od zákazníků a náklady na jeho likvidaci.

Některé pivovary, hospody a restaurace se snaží situaci řešit prodejem stáčeného piva v PET lahvích přes okénko s sebou nebo jeho rozvozem. Ani to však nezabránilo prudkému poklesu tržeb z prodeje sudového piva na zlomek normálního stavu.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!