Měšťanský pivovar Strakonice, a.s., Dudák přestává stáčet pivo do plastu

Měšťanský pivovar Strakonice chce od března rapidně snížit počet prodaných plastových lahví, do kterých stáčí pivo.


Důvodem je snaha o to být co nejvíce šetrný k životnímu prostředí a neprodukovat zbytečný plastový odpad. Z portfolia pivovaru se ročně stáčel do plastu 11stupňový Sklepák, což představovalo zhruba 330 hektolitrů, což je půl procenta celkového výstavu.

Kromě litrových PET lahví pro nefiltrované pivo Sklepák nabídne pivovar i skleněné litrové lahve. Ty budou vratné a zálohované. Tyto lahve budou zálohovány částkou 50 korun. “Doufáme, že jim lidé dají přednost. Dáme rok přechodné období, aby si zvykli, že Sklepák bude i ve skle. Po roce bychom rádi plasty zrušili,” uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Prodej Sklepáka v plastu ale zatím nekončí. „Plastová pivní láhev by už neměla být dominantním obalem nejen pro toto naše pivo. Skleněný obal je pro nefiltrované pivo určitě vhodnější. Na druhou stranu nás ale nevratné plastové obaly ještě nějakou dobu neopustí. Sklepáka tedy bude možné zakoupit i ve skleněných vratných jednolitrových lahvích s patentním uzávěrem,“ uvedl Dušan Krankus.

Podle některých pivařů jde o počin, který může výrazně ovlivnit životní prostředí. “Plastů jsou plné příkopy a lesy,” říká Václav ze Strakonic. Sám je vodákem celý život. “Vidím, co je kolem řek. Vše, co šetří přírodu, je dobré a vítané. A nemusí jít o lahev od piva,” dodal.

Protože pivo Sklepák je možné zakoupit pouze v podnikové prodejně pivovaru, nebude možné vrátit lahve v jiném obchodě.

Zdroj: https://strakonicky.denik.cz/ | Autor: Petr Škotko | Foto: Měšťanský pivovar Strakonice, a.s.

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!