Nejlepší pivo v metropoli? Vaří se na Strahově a v Ládví

Ještě před pár lety platilo pořekadlo, že kolik existuje piv, tolik je i pivních soutěží. Nejrůznějšími oceněními se oháněl snad každý zlatavý mok bez ohledu na to, že si na jeho chuť či následky stěžovalo sebevíc pivařů. To se však v posledních letech mění a růstem počtu minipivovarů a vzestupem pivní kultury u nás se tříbí také ceny. Mezi pivaři si své postavení vydobyla anketa Pivo roku, pořádaná Sdružením přátel piva…


Mezi 311 značkami piv letos zvítězil pšeničný Primátor Weizen. Anketa však dala odpověď také na otázku, který pražský pivovar a potažmo pivo je v současnosti nejlepší.

Stal se jím pivovar Cobolis, který získal hned dvě ocenění mezi takzvanými kyseláči. „V návaznosti na výsledky z roku 2018 je patrné, že sládek roku 2018, Pavel Palouš, se velmi dobře prosadil i v novém působišti v pivovaru Cobolis, když získal hned dvě ceny,“ komentovalo výsledky Sdružení přátel piva.

Cobolis v anketě nebyl jediným oceněným pivovarem z hlavního města a jeho bezprostředního okolí.

První místo mezi tmavými a polotmavými pivy obsadil Svatý Norbert Dark Lager z Klášterního pivovaru Strahov. Mezi nejlepšími výčepními pivy se pak objevila Únětická 10 z produkce populárního přípražského Pivovaru Únětice. Ten zároveň obsadil třetí místo v jedné z hlavních kategorií Pivovar roku.

Pivovarů přibývá

Podle serveru Pivníci.cz je v současnosti v hlavním městě 87 pivovarů, přičemž jen letos přibyly tři nové. Pražáci pak hrají také dominantní roli právě ve Sdružení přátel piva, když jich z celkového počtu 1491 registrovaných členů bylo kolem 40 procent.

Právě anketa Pivo roku je s tradicí od roku 1990 nejstarší novodobou anketou na českém pivním trhu a od roku 2008, kdy zanikl Pivní kurýr, jde o jedinou celorepublikovou spotřebitelskou soutěž o nejlepší zlatavý mok.

Za sládka roku byl letos vyhlášen Radek Holopírek, který se řemeslu učil od otce, který byl též sládkem.

Zdroj: https://www.denik.cz/ | Autor: Stanislav Šulc

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!