Konec hospodských hádek? Kvalitu poznáte za pár minut

Především velké pivovary vítají vznik světově patentované novinky, kterou je nevelká, s lehkou nadsázkou tvůrci nazývaná kapesní laboratoř, která během dvou minut odhalí, jak je pivo čepované či skladované v konkrétním zařízení staré, a tedy i kvalitní. Odpadá tak posílání vzorků k několik dnů trvajícím rozborům do certifikovaných laboratoří, placení za ně a řada dalších problémů…


pivovari-pivovary-novinky-konec-hospodskych-hadek-kvalitu-poznate-za-par-minut
Cena přístroje se pohybuje pod dvaceti tisíci korunami.
Foto: archiv Mendelovy univerzity, Právo

Propojením zkušeností pivovarníků se znalostmi vědců z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a Mendelovy univerzity v Brně vznikla unikátní, jednoduchá, rychlá a navíc i levná metoda, kterou lze měřit čerstvost piva přímo v terénu. Novinka pomůže pivovarům v ověřování kvality piva na trhu, například ve skladu, restauraci nebo supermarketu.

Zájem o novinku už projevují odborníci především velkých pivovarů. Laboratoř nazývanou black box už využívá pivovar v Plzni, který se spolupodílel na jeho vzniku.

Laboratoř bezpečně určuje intenzitu tzv. staré chuti piva, což je nežádoucí výsledek stupně stárnutí piva a oxidace. Vývoj staré chuti je urychlován špatným skladováním piva, a to zejména při teplotách vyšších, než doporučuje jeho výrobce.

„Pivo začíná na rozdíl od vína stárnout poměrně brzy. Zatímco vínu prospívá, že leží několik let, u piva to neplatí. Zajímá nás, jaké pochody se v pivu odehrávají a jak můžeme stárnutí zpomalit. Především při vývozu do zahraničí výrobci hledají různé způsoby stabilizace, aby se pivo nezkazilo a nezakalilo,“ prozrazuje Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze s tím, že pochod senzorického stárnutí piva prozatím výrobci zastavit neumí.

Laboratoř je použitelná pro všechny typy svrchně i spodně kvašených piv, včetně piv nízkoalkoholických a nealkoholických, s výjimkou piv tmavých.

Konec hospodským hádkám

„Poskytuje výsledky srovnatelné s odbornými analýzami v laboratoři. Zjištění stáří je nyní skutečně záležitostí zhruba dvou minut. Tak dlouho trvá, než zařízení přečte a vyhodnotí vzorek na lakmusovém papírku, který se do laboratoře vloží,” říká proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerkal.

„Laboratoř za tu dobu změří obsah určitých látek, které jsou předmětem patentu. Z měření vzejde hodnota, kterou zpracuje speciálně vytvořený software a určí o jak staré pivo se jedná. Software chystáme na běžná webová rozhraní, aby si jej mohl kdokoli moci stáhnout. Nyní jednáme s Prazdrojem, který se s námi podílel na vývoji zařízení, jakou nastavit jeho cenu za stažení,“ vysvětluje Cerkal.

„V praxi to skutečně může znamenat alespoň pro toho, kdo si black box pořídí, konec hospodských dohadů o tom, jak staré pivo je na čepu,“ doplňuje se smíchem docent Cerkal. Zařízení se vejde do ruky a jeho pořízení v současné době nepřekračuje dvacet tisíc korun, koupit si ho může každý.

pivovari-pivovary-novinky-konec-hospodskych-hadek-kvalitu-poznate-za-par-minut-02
Stačí vložit lakmusový papírek se vzorkem piva a výsledek o stáří piva ukáže malá laboratoř do dvou minut.
Foto: archiv Mendelovy univerzity, Právo

Zdroj: https://www.novinky.cz/ | Autor: Miroslav Homola, Právo | Foto: archiv Mendelovy univerzity, Právo

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!