V soutěži speciálních piv má nejvíc nominací Svijanská kněžna, mezi speciálními světlými pivy zvítězil Dux rovněž ze svijanského pivovaru

Do desátého ročníku soutěže speciálních piv Cerevisia specialis – Pivní speciál roku letos přihlásilo 13 výrobců 44 piv, o dvě méně než loni, cenu předsedy poroty za nejvíce nominací získala Svijanská kněžna. Mezi speciálními světlými pivy zvítězil Dux rovněž ze svijanského pivovaru. Nejvíce ocenění si odnesl v soutěži náchodský pivovar Primátor. Výsledky dnes vyhlásili organizátoři soutěže, na níž se podílí Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský (VÚPS) v Praze…


V soutěži se nehodnotí vzorky mezi sebou navzájem, ale dvacetičlenná odborná porota posuzuje každý vzorek samostatně a hodnotí, zda by si účast na příčkách vítězů zasloužil. Poté se sečtou jednotlivé nominace a pivo, které jich má nejvíce, vyhrává. Kromě odborníků z VÚPS hodnotí vzorky odborníci z České zemědělské univerzity v Praze, Státního zemědělského intervenčního fondu a další.

Za Duxem se v kategorii světlých speciálů umístilo hned několik piv – Svijanský Baron 15%, pivo 20% ze Svijan, loňský vítěz kategorie Radegast Extra Hořká 15 od Plzeňského Prazdroje, Postřižinské sváteční speciál z Pivovaru Nymburk a Primátor 16 Exkluziv. V této kategorii posuzovala porota 13 piv.

Mezi polotmavými a tmavými speciálními pivy soutěžilo šest vzorků, za vítěznou Svijanskou kněžnou se na druhém místě se umístilo Postřižinské pivo Něžný Barbar z Pivovaru Nymburk a na třetím Pernštejn Granát 13, který se vaří v Pardubickém pivovaru.

V kategorii svrchně kvašených piv typu „ale” ochutnávali porotci osm vzorků. Zvítězil Lobkowicz Premium Ale z Pivovaru Vysoký Chlumec. O druhé místo se podělil loňský vítěz Primátor Stout spolu s Primátorem IPA.

Rekordních 17 piv bylo přihlášeno v kategorii neobvyklých piv, kam spadají všechny vzorky, které se nevešly do ostatních kategorií. První místo získalo pivo Primátor Tchyně.

České pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav tak meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Na obyvatele se tak v ČR loni vypilo 141 litrů.

Zdroj: https://www.libereckezpravy.cz/ | Autor: ČTK

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!