V klášteře lákají na živé pivo. Lidé ochutnají desítku i dvanáctku

Po sedmasedmdesáti letech se vrátila do areálu kláštera cisterciaček v Předklášteří na Brněnsku výroba piva. Do budovy bývalých stájí vedle rozsáhlého areálu bývalého pivovaru. Je to první klášterní výrobce zlatavého moku na Moravě.


Lidé tam ochutnají spodně kvašenou desítku i dvanáctku. „Chceme se soustředit na nefiltrovaná živá piva, pasterizované je pro mě mrtvé. Chystáme i pozapomenutý Zwickl, takzvaný zimní ležák,“ řekl předseda představenstva a sládek Jan Maláska.

Letos nový pivovar uvaří asi pět set hektolitrů piv, v následujících dvou letech plánuje rozšířit svou výrobu až na tři tisíce hektolitrů. Čepovat ho budou v pivovaru i v jedné restauraci v nedalekém Tišnově. „Asi patnáct procent budeme lahvovat. Chceme i do maloobchodní sítě,“ přiblížil místopředseda představenstva Radek Holešinský.

Cíl majitelů pivovaru je vrátit život a činorodé dění do areálu kláštera. „Věřím, že pivovar obyvatele vyláká z domovů,“ zmínila starostka Předklášteří Petra Bendová.

Akcionářem je i řád, který je také pronajímatel budovy. Pivo chtějí jeho představitelé nabídnout jako dárek turistům. „Je to pravý klášterní produkt pro návštěvníky. Lidé něco podobného chtěli,“ uvedl správce klášterního majetku Jiří Chrást.

V okolí je několik pivovarů, jen tři v Tišnově. Majitelé nového se konkurence nebojí. „Spíše ubíráme poptávku průmyslovým pivovarům,“ vzkázal Holešinský.

Zdroj: https://brnensky.denik.cz/ | Autor: Michal Hrabal | Foto: Deník / Attila Racek

Přidejte svůj komentář

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!