Geniální brněnský sládek Poupě má sochu. Odhalili ji na Šilingrově náměstí

Říkalo se mu geniální sládek, velkou měrou přispěl k věhlasu českého pivovarnictví. Brněnský sládek František Ondřej Poupě má od včerejška svoji sochu ve dvoraně u Šilingrova náměstí.


Jeho význam připomněl při slavnostním odhalení sochy prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. „Důležitý byl pro pivovarnictví zejména tím, že se jako první začal zabývat výchovou a vzděláváním svých následovníků sládků,” vysvětlil Šuráň.

Socha, kterou vytvořil Michal Bouzka, drží v ruce teploměr. „Poupě ho totiž jak první začal využívat k měření teploty piva, do té doby se to měřilo pocitově, na omak, třeba loktem,” osvětlil sládek Petr Hauskrecht.

Při příležitosti odhalení sochy se také dostalo křtu publikaci Příběhy jihomoravských pivovarů, kterou sepsal Filip Vrána. „Ptají se mě, v kterém minipivovaru mají nejlepší pivo, ale já si tolik nepamatuji chutě piv, ale spíše příběhy spojené s každým minipivovarem, to mě fascinuje nejvíce,” popsal Vrána.

Kromě odhalování sochy a křtu knihy měli pořadatelé v plánu také akci většího rozsahu nazvanou Slavnosti piva Františka Ondřeje Poupěte, krátce před začátkem ji ale museli zrušit kvůli protikoronavirovým opatřením.

pivovari-pivovary-novinky-galerie-genialni-brnensky-sladek-poupe-ma-sochu-02
pivovari-pivovary-novinky-galerie-genialni-brnensky-sladek-poupe-ma-sochu-02
pivovari-pivovary-novinky-galerie-genialni-brnensky-sladek-poupe-ma-sochu
pivovari-pivovary-novinky-galerie-genialni-brnensky-sladek-poupe-ma-sochu

Zdroj: https://brnensky.denik.cz/ | Autor: Petra Šebková| Foto: Deník / VLP Externista


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!