150. výročí založení Gambrinusu přišlo oslavit 34 tisíc lidí
Pivovar Gambrinus letos slaví 150. výročí svého založení. Oslavy vyvrcholily na letošním Gambrinus dni, který se konal v Plzni na náměstí Republiky a v přilehlých sadech v pátek 21. a v sobotu 22. června. Připít Gambrinusu na dalších 150 úspěšných let přišlo i přes nepřízeň počasí rekordních 34 tisíc lidí.
Program pivního festivalu začal již v pátek 21. června večer a pokračoval po celou sobotu 22. června. Plzeňské náměstí Republiky a přilehlé sady se tak již počtvrté proměnily v největší pivní zahrádku v Česku. Letošní Gambrinus den se skutečně nesl ve slavnostním duchu – zahájil jej průvod pivovarských v čele se šestnácti bubeníky a oblíbeným Patronem s královským doprovodem. Popřát Gambrinusu k výročí přišly i významné plzeňské osobnosti. „Plzeň a pivo k sobě prostě patří a já věřím, že si lidé Gambrinus den užijí. Osobně jsem hrdý na to, že jde o vyhlášený plzeňský produkt, symbol tradice a poctivé práce. Přeji, ať se nám i v budoucnu daří vařit jedinečné pivo.“ popřál jubilantovi Martin Baxa, primátor města Plzně.
Pro návštěvníky byl připraven bohatý hudební program na celkem čtyřech scénách. Páteční program odstartovalo několik plzeňských kapel včetně letošního vítěze soutěže Volba talentů, Pearly Seconds. Vrcholem pátečního večera bylo vystoupení oblíbené kapely Lake Malawi. Sobotní hudební program pak patřil výhradně plzeňským formacím, večerní program ukončil koncert známých plzeňských interpretů mnoha stylů X-Cover.
Kromě hudebního programu se návštěvníci pivního festivalu mohli vyfotit u speciální fotostěny nebo nahrát vlastní videopřání pivovaru Gambrinus. Gambrinus také uspořádal soutěž o nejlepší fotku z Gambrinus dne. Soutěžící své fotografie mohli vkládat přímo pod příspěvek na facebookových stránkách Gambrinusu a na svůj instagramový účet pod hashtagem #Gambrinusden. Deset nejlepších fotografií odmění Gambrinus sudem piva. 165 lidí se také zúčastnilo prohlídky pivovaru za speciální festivalovou cenu a téměř 200 lidí si vyzkoušelo školu čepování pod dohledem zkušených výčepních.
V sobotu odpoledne se také na náměstí Republiky za velkého zájmu návštěvníků konalo celostátní kolo soutěže Gambrinus Mistr výčepní. Finálového klání se letos zúčastnilo 8 výčepních z celé republiky, test znalostí o vaření piva a péči o něj i v čepování přímo před diváky nejlépe zvládl Milan Víšek z Restaurace Sezemický dům v Sezemicích u Pardubic.
„I přestože dnes občas zapršelo, já mám nádherný den. Být nejlepším výčepním piva Gambrinus v celé České republice je prostě super. Určitě to oslavím s kamarády a taky se štamgasty u nás v hospodě. Věřím, že titul k nám přiláká na perfektní pivo další hosty.“ říká nový Gambrinus Mistr výčepní.
Kromě výborného hudebního programu a zábavy si lidé užívali především skvěle načepované pivo přímo z tanku do skla. Pivní hvězdou letošního Gambrinus dne se stala Nepasterizovaná Gambrinus 11, letošní novinka vytvořená právě u příležitosti 150. výročí založení pivovaru. Nová jedenáctka, která je na čepu pouze v hospodách a restauracích, skvěle kombinuje plnou chuť a vyváženou hořkost.
„Letošní Gambrinus den se opravdu povedl. Jsme rádi, že našemu pivovaru přišli popřát lidé v rekordním počtu, i když počasí nebylo ideální. Za těch 150 let, co jsme součástí každodenního života lidí nejen v Plzni, se mnohé změnilo, ale my pořád vaříme poctivé pivo, na které se lidé mohou spolehnout. Chceme, aby to tak zůstalo nejmíň dalších 150 let,“ řekl obchodní sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.
Zdroj: https://www.prazdroj.cz/