Německá firma uvařila pivo z odpadní vody

Společnost Xylem ze západoněmeckého Herfordu v pondělí na berlínské konferenci o recyklaci vody představila pivo s názvem Reuse Brew, které uvařila z odpadní vody. Zhruba tisícovka lahví a několik sudů, celkem čtyři hektolitry nejsou určeny k prodeji, ale na propagaci recyklace a úspor vody zvláště v období sucha, píše agentura DPA.


„Chceme ukázat, že lze použít vyčištěnou odpadní vodu a vyrábět vysoce kvalitní nápoje,“ uvedl Jens Scheideler z firmy Herforder Xylem.

„Náš pivovar vaří podle všech pravidel německého pivovarnictví. Kromě recyklované vody používáme nejlepší ingredience, které dobré pivo potřebuje,“ dodal Jan-Karl Nielebock.

Společnost zdůrazňuje, že projekt na využití odpadní vody nabývá na aktuálnosti v období sucha, s nímž se mnohé regiony Evropy potýkají. Extrémně suchý rok 2018 ukázal, že opětovné použití vyčištěné odpadní vody by mohlo být úlevou pro zásoby podzemní vody.

Nápad není nový 

Nápad na použití recyklované vody pro uvaření piva není podle Scheidelera nový. Podobné projekty se provedly už ve Spojených státech amerických a také v zemi piva v České republice, kde malý pivovar na jihu Čech uvařil 15 hektolitrů piva z recyklované vody z čistírny odpadních vod v Praze.

„Technologie čištění vody není nová,“ říká Stephan Natz, mluvčí berlínské vodohospodářské společnosti. Recyklovaná voda se používá v mnoha částech světa, především tam, kde je jí nedostatek. Jsou to například některá místa v Africe nebo také na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). „Astronauti z ISS SI mohou vzít do vesmíru jen 50 litrů na osobu a musí s ní vystačit měsíce,“ říká Natz.

Společnost Xylem tvrdí, že recyklovaná voda může být tak čistá, že dokonce překračuje kvalitu mnoha stolních vod. Problémem procesu je ale dosavadní energetická náročnost procesu, který výrobu pitné vody prodražuje. Vodohospodáři ale vidí v recyklaci odpadních vod velkou budoucnost.

Zdroj: https://www.novinky.cz/ | Foto: https://www.nw.de/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!