V černotínském minipivovaru vaří zlaté pivo

Minipivovar Chors z Černotína působí na trhu teprve půl roku, už ale sbírá prestižní ocenění z nejrůznějších degustačních soutěží.


Pyšnit se může jedním prvním a druhým místem a dvěma bronzy. Za tím stojí nejen usilovná práce majitele, ale především jeho mnohaleté zkušenosti v pivovarnictví.

Radek Sekanina totiž stál u zrodu lipnického pivovaru a působil v něm 12 let.

„Vařím pivo už od roku 2003 a bylo mi líto zahodit ty zkušenosti. Koupil jsem v Černotíně starý statek, který je prozatím zrekonstruovaný jen zčásti. Postupně to tady rozšíříme, opravíme a chceme tady otevřít také hospůdku,“ nastínil majitel a sládek Hostinského pivovaru Chors v Černotíně Radek Sekanina, který do budoucna plánuje produkci piva určitě navýšit a přemýšlí rovněž nad výrobou oblíbených speciálů. Prozatím zde vaří klasickou desítku, jedenáctku a dvanáctku ležák, a to světlý, polotmavý a tmavý.

I přesto, že minipivovar Chors nestihl ještě oslavit ani své první narozeniny, už v únoru se neztratil v obrovské konkurenci na degustační mezinárodní soutěži o Českou pivní pečeť 2019.

„S desítkou jsme skončili v semifinále a tmavý ležák se dostal až do ve finále, na diplom jsme ale už bohužel nedosáhli,“ vzpomíná černotínský sládek, který umístění na šestém místě považuje za velký úspěch.

A právem, protože už měsíc nato doslova zazářil černotínský pivovar v konkurenci 152 pivovarů a 637 vzorků na Jarní ceně českých sládků 2019 na Zvíkově hned ve dvou kategoriích. Za tmavý ležák získal kov nejcennější – zlato, a bronzem se může pyšnit také desítka.

Dodávky do Brna i Prahy

Mladý pivovar na úspěšné vlně pokračuje dál. Minulý týden zabodoval černotínský Chors na degustační soutěž Pivo České republiky 2019. Výborné druhé místo obsadil 11procentní ležák a 12% tmavý ležák zakotvil na třetí příčce.

Poprvé jej letos mohli ochutnat i návštěvníci Jarních trhů v Hranicích.

„Pivo prodáváme v pivotékách v okolí, ale dovážíme i do Prahy, do Brna i do Olomouce. Jezdíme po pivních festivalech, po jarmarcích nebo farmářských trzích. Nyní zkoušíme prorazit také do Polska,“ vyjmenoval majitel černotínského pivovaru Chors.

Proč právě tento název pivovaru, který má ve znaku vlčí hlavu?

„Nechal jsem se inspirovat slovanskou mytologií , kde v dobách dávných Slovanů býval Chors bohem měsíce a zpodobňovala jej lidská postava s vlčí hlavou,“ doplnil na závěr Radek Sekanina. 

Zdroj: https://hranicky.denik.cz/ | Autor: Liba Mátlová | Foto: Deník / Liba Mátlová

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!