Tým vědců z kuratoria kůlových staveb v Attersee a Mondsee rekonstruoval pivo, které pili někdejší obyvatelé těchto sídel na vodě v Solné komoře, píší OÖN.


Archeolog Henrik Pohl s farmaceutkou Helgou Oeserovou při hledání metody spolupracovali s pivovarem Kaltenböck v Palmsdorfu. „Originál piva oné doby by dnes už ovšem nikomu nechutnal,“ říká Pohl. „To jsme nechtěli, a tak jsme sáhli po kompromisu.“ Na otázku, jak mohli archeologové odhadovat, co teklo z varen před 6000 lety, říká, že samozřejmě vědí, jaké přísady tehdy byly a jaké ne. Tehdejší pivovarníci nevařili z ječmene, ale ze pšenice jednozrnky, a neměli chmel, který museli nahradit jinými hořkými prvky, aby jejich pivo bylo trvanlivější. Skupina vědců tak své pivo vařila z bylin, které rostou v okolí celé věky – ze řebříčku, mateřídoušky a šípků. Úplně ale na chmel nerezignovala a slad také „vydolovala“ ze směsi jednozrnky a ječmene…

„Prehistorické“ pivo bude k dostání nejen v pivovaru Kaltenböck, ale i v muzeu kůlových staveb v Mondsee, které opět otevře 1. května. „A aby lépe chutnalo, může je zákazník popít z půllitru, který je věrnou kopií originálních nádob. Vyrábí je chráněné dílny v Zell am See a ve Vöcklabrucku,“ končí OÖN.

Zdroj: https://ceskobudejovicky.denik.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!