Strahovský pivovar: Mniši za nájem chtěli zlato i vypaseného zajíce

Kořeny Klášterního pivovaru Strahov sahají hluboko do historie. První zmínka o něm pochází už ze začátku 15. století, nejspíš však bude ještě starší. Za dobu své existence si prošel mnoha různými pády: pleněním vojsk, požáry i úplným uzavřením.


Strahovský klášter založený roku 1142 je nejstarším premonstrátským konventem u nás. Jako mnoho jiných klášterů, i ten strahovský získal od panovníka právo várečné, jinými slovy řečeno, mohl vařit pivo. Tomu se proslulý pražský podnik věnuje dodnes.

Husité jej poničili
Pivovar byl opatem Janem už roku 1400 pronajat měšťanu Menšího Města pražského, jistému Petrovi. Klášter si to mohl dovolit, vlastnil totiž ještě jeden, který stával na vinici pod strahovským areálem. Obchod nového nájemce vyšel relativně draho, ročně platil 240 grošů, libru pepře a vypaseného zajíce.

Oba pivovary stejně jako zbytek Prahy došly újmy během husitských válek. Várečné právo v nich bylo obnoveno v roce 1515 králem Vladislavem Jagellonským. Svému účelu následně sloužily nepřetržitě až do roku 1629, kdy se opat Kašpar Questenberk rozhodl vybudovat nový. Dlouho se z něj však neradoval, metropoli zakrátko dobyli Švédové a nastalo druhé přerušení výroby.

Kostelníci v krčmě hráli karty
V roce 1697 budovy téměř vyhořely a pivo se opět na dva roky přestalo vařit. V 19. století produkoval pivovar tak málo zlatavého moku, že ho bylo jen pro mnichy a zaměstnance kláštera. Zbytek byl dodáván do malé krčmy na nádvoří. Její popis z konce předminulého století nám zanechal básník Antonín Klášterský. „Byla to jen jediná jizba se dvěma třemi stoly. U jednoho hráli čtyři muži v karty, snad to byli kostelníci, a jinak mimo nás nebylo tu nikoho,“ stojí v jeho textu.

Úpadek spěl k nevyhnutelnému konci. Roku 1907 byl pivovar zrušen, zčásti zbourán a zčásti přestavěn na byty a hospodářská stavení. Pro milovníky historie a piva naštěstí v tomto stavu nezůstal.

Po rekonstrukci provedené na začátku milénia se objekt opět dočkal zašlé slávy. Vznikla v něm restaurace a nový minipivovar, který vyprodukuje okolo 1700 hektolitrů piva ročně. Název zdejšího ležáku, sv. Norbert, není náhodný, jedná se totiž o patrona a zakladatele řádu premonstrátů.

I když si ho oblíbili turisté i místní, více se ho zřejmě nikdy vařit nebude, nedovoluje to totiž status Strahovského kláštera jakožto památkově chráněného objektu.

pivovary-klasterni-pivovar-strahov-03
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-03
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-04
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-04
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-05
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-05
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-06
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-06
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-02
pivovary-klasterni-pivovar-strahov-02
pivovary-klasterni-pivovar-strahov
pivovary-klasterni-pivovar-strahov

Zdroj: https://prazsky.denik.cz/ | AUTOR: Adam Snellgrove | Foto: ČTK


Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!