I místní hospodští umí dobře čepovat pivo

Několik pivnic a restaurací na Karvinsku se může nově pyšnit ziskem ocenění Hvězda sládků, kterým pivovarský koncern Pilsner Urquell oceňuje podniky, které umí prvotřídně pečovat a servírovat hostům pivo. V seznamu oceněných najdeme dvě restaurace z Havířova – U Příborů a Kovárna Na Terase, známý hostinec Na Brandýse v Českém Těšíně a tři podniky karvinské – pivnici Léčebna, Sport bar a Restauraci Chachar.


Co musí podnik splňovat a dělat tak, aby takové ocenění získal? „Určitě je třeba mít dobré technické zázemí a těžit z toho. My například chladíme sudy v boxech, chlazené jsou sklenice a pivo tak mezi naražením a čepováním nedostane teplotní šok,“ říká Lukáš Rychlý, majitel Restaurace Chachar v Karviné-Hranicích, kde čepují Plzeň Urquell i Radegast.

To ale není vše. Ještě důležitější je podle Rychlého styl čepování. „Čepujeme hladinku, pivo ani na chvíli nepřijde do kontaktu se vzduchem, je natočené na jeden zátah – napřed pěna a pod ní pivo,“ přibližuje Lukáš Rychlý.

Petr Janko alias Pitris z Léčebny, kde čepují Radegast a Volbu sládků, což je vybrané pivo z produkce koncernu Pilsner Urquell, tvrdí, že si tento podnik Hvězdu sládků zasloužil zvýšením kvality. „Pochopili jsme, že s běžným přístupem v takové konkurenci, v okamžiku, kdy se začalo zdražovat pivo, to nepůjde, a že musíme jít cestou kvality. Takový je holt v republice trend a kdo to neudělá, dřív nebo později zkracuje,“ říká Janko.

Kontroly z pivovatu

Zástupci pivovaru navíc osobně kontrolují, jak se v té které hospodě k pivu chovají a jak o něj pečují. V každém podniku, kde čepuje některá ze značek z koncernu Pilsner Urquell (Prazdroj, Gambrinus, Radegast, Kozel, Primus a další), se dvakrát ročně objeví neohlášená kontrola, která zacházení s pivem a jeho podávání inkognito sleduje.

Dobře čepovat pivo samozřejmě vyžaduje zručnost výčepního. Ti pochopitelně absolvují školení. Ti z Restaurace Chachar už mají tři medaile z regionálních kola minulý týden zúčastnili semifinálových a finálového klání Mistr výčepní, soutěži, kterou pořádá pivovar Radegast. A probojovali se do širšího finále.

Zdroj: https://karvinsky.denik.cz/ | Autor: Tomáš Januszek | Foto: Milan Haluška

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!