Největší investice za 20 let. Radegast staví novou linku na plnění plechovek

V pivovaru Radegast v Nošovicích na Frýdecko-Místecku začala stavba linky na plnění plechovek a centrálního skladu celkem za více než 600 milionů korun. Kapacita linky bude 60 000 plechovek za hodinu, první výrobky má začít dodávat na počátku příštího roku.


Manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák řekl, že zájem o pivo v plechovkách stále roste, meziročně až o 20 procent. Společnost před dvěma lety dokončila novou stáčecí plechovkovou linku v Plzni a plechovkové pivo má nyní v portfoliu Plzeňského Prazdroje podíl už 17 procent.

„Dynamika je právě v posledních letech a to vlastně stálo za rozhodnutím instalovat linku na stáčení piva i v Radegastu,“ řekl Kaňák, podle nějž jde o největší investici v Radegastu nejméně za 20 let.

Pivovar Radegast nyní vyrábí okolo 2,15 milionu hektolitrů piva ročně. Jde převážně o značky Radegast a Birell, ale vaří se tam také Gambrinus. „Střednědobě kapacita, která přibude plechovkovou linkou, může vzrůst až o 200 000 hektolitrů. Do plechovek by se v Nošovicích měly stáčet především značky Radegast a Birell,“ řekl Kaňák.

Linka bude produkovat nápoje ve čtyřech různých objemech – 330, 400, 500 a 550 mililitrů. Její součástí bude také speciální technologie na přípravu ochucených variant piva a ciderů.

Počet zaměstnanců Radegastu se liší podle ročních období, sezona je pro pivovar od dubna do září. „V průměru momentálně v pivovaru pracuje 250 lidí a 80 ve skladovém hospodářství,“ řekl Kaňák. Po spuštění nové linky a centrálního skladu se počet zaměstnanců Radegastu zvýší více než o třicet.

Pivo pojede na lince výtahem

Technickou zvláštností nové linky je to, že veškeré stočené pivo bude na paletách na cestě ze stáčíren do nového skladu soustavou výtahů překonávat výškový rozdíl šesti metrů. Nový centrální sklad bude mít plochu téměř 10 000 metrů čtverečních, tedy asi jako dvě fotbalová hřiště a bude v něm možné skladovat v průměru 60 000 hektolitrů piva.

Sklad bude stát na volných pozemcích, kde dosud bývaly pivovarské oslavy Radegast den. Tato hudební akce se letos uskuteční 31. srpna mimořádně vedle stadionu Slezan ve Frýdku-Místku.

Slezský pivovar Radegast příští rok oslaví 50 let existence. Vznikl v roce 1970 a nahradil pivovar v Karviné, který se kvůli poddolování zřítil. Pro stavbu nového pivovaru se hledalo dostupné místo v čisté krajině, s kvalitní vodou. Vybrány byly Nošovice v Beskydech.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ | Autor: ČTK | Foto: ČTK

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!