Kvašené jako v Česku. Biatlonoví fanoušci mohou v Östersundu ochutnat speciální pivo

Čeští fanoušci si na biatlonovém mistrovství světa můžou tak trochu dopřát chuť domova. Myslí si to aspoň sládek tamního pivovaru, který speciálně pro šampionát uvařil pivo, které podle něj připomíná to české…


„Už jsme uvařili tolik, kolik jsme potřebovali. Nějakých 15 tisíc lahví. A čepované taky, můžete si ho dát ve čtyřech restauracích v centru Östersundu,“ říká Radiožurnálu Anders Thelenius, výkonný ředitel pivovaru ve Pilgrimstadu, kde je 15 tanků na pivo, ale v žádném z nich už není to speciální s názvem VM.

Po Jämtlandském pivovaru visí spousty zlatých, stříbrných i pár bronzových plaket jako ocenění pro nejlepší švédská piva, ale jak je vlastně napadlo uvařit speciální pivo pro biatlonové a sjezdařské fanoušky?

„Měli jsme lyžařský šampionát v Åre a teď biatlonový v Östersundu. Dva šampionáty v našem regionu během pár týdnů. Říkal jsem si, že je to vynikající příležitost uvařit pivo VM, nazvané podle zkratky pro mistrovství světa,“ vysvětluje.

Při prohlídce narážíme na dalšího z desítky zaměstnanců a jednoho z těch nejdůležitějších: britského sládka Davida Jonese.

„Speciálně pro tohle pivo jsme používali byliny, které jsou bio. A nechali ho kvasit při nižších teplotách, jako to je u českých piv,“ chlubí se.

– Takže je to podobné jako plzeňské pivo?

– Myslím, že jo. Ty bys ale asi řekl, že ne. Už jsi ho ochutnal?

– Ještě ne.

– Tak mi pak řekneš. Trochu se toho bojím.

V pivovaru ochutnávka neproběhla, švédská legislativa dokonce výrobcům piva zapovídá, aby ho sami i prodávali.

A tak se naše výprava musela přesunout zpět do Östersundu, aby zjistila, jestli je pivo pro mistrovství světa skutečně chuťově podobné plzeňskému. „Na kilometry vzdálené,“ hodnotí David Nyč. Ale pít se rozhodně dá.

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!