Pivovar v Chodové Plané Chodovar narazil první sudy letošního roku

Rodinný pivovar Chodovar uspořádal již 21. ročník tradičního zahájení pivní sezóny. Dvacet šest účastníků běželo v sobotu štafetu dlouhou 53,5 kilometru z německého Störnsteinu až do Chodové Plané. Celou cestu před sebou kouleli pivní dubový sud.


Běžci se u sudu střídali po čtveřicích v kratších etapách. Dva vždy tahají postranní lana a dva do něho šťouchají. S výpravou trasu absolvovala doprovodná vozidla, která vezla ostatní běžce a další členy týmu. Ráno před osmou hodinou startovali z německého Störnsteinu, který je partnerskou obcí Chodové Plané, a putovali přes Plössberg, Bärnau, Tachov a Planou až do Chodové Plané, kam dorazili před osmnáctou hodinou. Někde měli běžci přestávky patnáct minut, jinde půl až tři čtvrtě hodiny. Na těchto stanovištích zaměstnanci pivovaru naráželi dubové sudy s pivem a rozdávali zdarma přítomným lidem na ochutnání.

Se skupinou jel i obchodní a marketingový ředitel Chodovaru Jiří Plevka ml. První delší přestávka na české straně hranice běžce čekala v Tachově na náměstí, kde atmosféru zpříjemnil Dechový orchestr mladých ZUŠ Tachov. „Do Tachova se vždycky těšíme, protože je tu spousta lidí, kteří se těší na naše první letošní pivo a my se zase těšíme na vystoupení dechového orchestru,“ poděkoval interpretům Plevka. „Přejeme všem krásné svátky a soudek teď čeká jen na naražení starostou.“

Starosta Tachova Ladislav Macák uvedl: „Všichni máme Chodovar rádi, tak ať se jim dál daří a všem jejich pivo chutná.“ A následně pak narazil připravený sud.

Běžně se štafety účastní dvacet až dvacet pět běžců, letos dvacet šest. „V týmu máme zdravé jádro, které se akce účastní celých 21 ročníků a na ně se nabalují další,“ informuje Jiří Plevka ml. „Pomalu omlazujeme a jsme rádi, že koulení sudů oslovuje další lidi. Běžce vybíráme hlavně podle lásky k pivu. Obě strany hranice mají obrovskou tradici, co se týče výroby piva. To nás všechny spojuje a baví, takže když se pak mluví o pivu, všichni tito lidé jsou nastoupení v první řadě.“

Celá akce měla finále v prostorách pivovaru na nádvoří Staré Sladovny. Zde v průběhu odpoledne vystoupily kapely Daliborka a Hluchý Míši. Účastníci akce měli také možnost absolvovat prohlídku pivovaru zdarma či si zasoutěžit v čepování piva. Navečer se po doběhu štafety uskutečnilo slavnostní naražení dubových sudů a lidé měli možnost zdarma ochutnat první chmelový nápoj pivní sezóny 2019. Ředitel pivovarského hotelu U Sládka Mojmír Prokeš uvedl: „Jsou to borci, že to zvládli! Přejme si všichni, aby bylo letos horké léto, velká žízeň a spousta ugrilovaného masa.“

Jeden ze sudů slavnostně narazil starosta Störnsteinu Markus Ludwig: „Těší nás, že se už pojednadvacáté mohly propojit obě obce a co víc – že tento zvyk neodmyslitelně patří do jejich tradic a kultury,“ pronesl. Druhý sud si vzal na starost velitel dobrovolných hasičů v Chodové Plané Václav Zimák. Jiří Plevka ml. řekl: „Rádi bychom také poděkovali všem hasičským sborům, jak těm z Německa, tak našim, že nám na trati drželi volnou silnici.“ Symbolicky tak otevřeli pivní sezónu 2019.

Koulení sudů je originální a jedinečnou akcí. Jak je možné, že se s obdobnou tradicí nepřijdou i další pivovary? „Jedná se o unikátní akci v rámci Evropy, možná i v rámci světa, je to hodně o vztahu k našemu regionu. Cokoliv v podnikání může člověk nějak napodobit, ale tohle je o zapálení lidí a sounáležitosti s historií a místem, kde všichni žijeme – a to je nenapodobitelné a nepřenositelné,“ vysvětluje Plevka s úsměvem.

A jak vypadají plány s koulením sudů do budoucna? „Nechceme nijak měnit obsah, spíše rozšiřovat popularitu této akce. Každý rok přiláká víc a víc lidí, které těší, že jsou součástí pivovarské tradice. Jednou by z koulení sudů mohl být v přeneseném slova smyslu jakýsi Oktoberfest pro celý region,“ prozrazuje Plevka.

Zdroj: https://tachovsky.denik.cz/ | Autor: Lenka Mahdalová, Redakce

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!