Pivní festival v Českých Budějovicích nabídne na 250 pivovarů

České Budějovice – Na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích se od 11. do 16. února představí na 250 pivovarů. V soutěži bude nejméně 1200 vzorků piv. Nově se zúčastní i Izrael či pivovarnická skupina z chorvatského Záhřebu. Festival se po dvou letech vrací na Výstaviště. Novinářům to dnes řekl ředitel festivalu Alois Srb z agentury Revel, která festival pořádá s Výstavištěm. Rozpočet festivalu je 1,5 milionu Kč. Pořadatelé čekají asi 4500 návštěvníků.


Na 29. ročník akce přijede 450 tuzemských a zahraničních degustátorů. Vyberou nejlepší piva, která získají ve 33 kategoriích Zlatou pivní pečeť. Vítězové se utkají o hlavní cenu Světová pivní pečeť pro jedno nejlepší pivo ze všech soutěžních vzorků. Soutěž má i dvě kategorie ciderů. Třídenní veřejná část bude v pavilonu Z Výstaviště od 14. do 16. února. Pivovary tam nabídnou piva ve více než 30 stáncích.

“Letos máme v soutěži rekordní počet vzorků, bude jich nejméně 1200. V pavilonu Z se představí všechny velké české pivovary, všechny nové druhy a speciály, které mají v sortimentu a chtějí je doplnit pro letošní letní období. Mimo těch velkých pivovarů se zúčastní řada malých pivovarů, lidé budou moci ochutnat pivo z pivovarů, do kterých by se pro jejich malou známost běžný občan ani nedostal,” řekl ČTK Srb.

Soutěže se zúčastní piva z Brazílie, Chile, Mexika i z Ruska. Ze Slovenska se přihlásilo 20 pivovarů, osm z Německa, i pivovary z Ukrajiny, Rakouska či Maďarska. “Pivaře a fotbalové fanoušky potěší účast pivovaru Damm z Barcelony, který podporuje fotbalový klub FC Barcelona,” uvedl Srb.

Přihlásily se i pivovary z Japonska, USA, Belgie, Irska, Španělska, Nizozemska, Polska. O pivní pečeť se utká i pivovar v Dolinsku z ostrova Sachalin v severním Pacifiku nedaleko Japonska.

Akce začne 11. února odbornými degustacemi a skončí 16. února vyhlášením vítězů. Soutěžit se bude i ve dvou kategoriích ciderů. Ocenění získají také výrobci minerálních vod, o cenu Zlatý český pramen se utkají vedle českých a slovenských výrobců i producenti z Itálie. V kategorii ciderů se představí výrobci ze Španělska, Nizozemska, Slovenska a nejlepší čeští.

Festival se původně konal v Táboře, kde bylo 25 ročníků. Dále byl na českobudějovickém Výstavišti, loni v českobudějovické Gerbeře. Letos se vrací na Výstaviště, příští rok by mohl být ve větším pavilonu T. Město České Budějovice podpoří letos festival sumou 50.000 Kč.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/ | Autor: ČTK | Foto: http://www.pivofestival.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!