LITOVELSKÁ TRADICE SILNÝCH MUŽŮ

Pivovar Litovel letos slaví významné výročí 125 let od slavnostního otevření. Hlavní důvody úspěchu mnohokráte oceňovaného piva jsou úcta k poctivému řemeslu, ruční práce, kvalitní suroviny a vzdělaní obětaví lidé. Ty letos pomohly litovelskému pivu stát se nejlepším českým ležákem, když Litovel Premium v prestižní soutěži České pivo 2018 ovládlo tuto nejsledovanější kategorii a získalo první místo.


Cesta Pivovaru Litovel k titulu nejlepší české pivo nebyla vždy snadná. Více než století se ale pivovar může spolehnout na poctivou práci svých zaměstnanců a silné muže, kteří provázejí Pivovar Litovel od samého počátku. Jeho zakladatel Josef Svozil se v roce 1893 zasloužil o vznik vůbec prvního ryze českého pivovaru v okolí Litovle. Musel mnohokrát projevit duševní sílu a důvtip. Celý život podporoval rozvoj regionu a vlastenectví. I první sládek litovelského pivovaru Josef Elleder dával najevo své vlastenectví, když své děti posílal do české školy a při výrobě piva upřednostňoval suroviny českých pěstitelů. Jeho metody a recepty využíváme při vaření piva v našem pivovaru dodnes.

Gustav Frištenský se po svých výkonech v zápasech řecko-římského stylu stal legendou a nejslavnějším českým zápasníkem všech dob. V roce 1906 se Gustav po svém zápasu v Litovli setkal s dcerou tehdejšího sládka Miroslavou Ellederovou, se kterou se o dva roky později oženil. Společně se poté nastěhovali nejprve do správní budovy našeho pivovaru k rodině sládka Elledera a po devíti letech do sousedící vilky, kde společně prožili dalších 30 let. Gustav byl kromě výjimečné fyzické síly nadán i silou mentální, kterou se nepodařilo zlomit ani gestapu.

Gustavovi bylo vlastní odhodlání a překonávání sebe sama, a proto si jej za vzor vybral Jiří Tkadlčík, nositel titulu Nejsilnější muž světa v kategorii do 105 kg. Jirka musel odvahu ke zdolávání soupeřů najít už v dětství, kdy mu byla diagnostikována vážná nemoc. Přes všechny překážky se však stal nejvýznamnějším českým strongmanem a průkopníkem tohoto sportu u nás, který svými výkony ohromuje i na zahraničních soutěžích. Pro svou duševní i fyzickou sílu se stal Jiří Tkadlčík důstojným nositelem odkazu Gustava Frištenského i dalších osobností, které se podíleli na rozvoji pivovaru i regionu a od tohoto roku je ambasadorem Pivovaru Litovel.

Litovelské pivo by nebylo tak výjimečné, nebýt další silné osobnosti. Miroslav Koutek, emeritní sládek Pivovaru Litovel totiž udržuje tradiční hodnoty pivovarnictví. V Litovli se zasadil o vznik muzeální expozice jejíž unikátní stálá výstava z historie pivovarnictví funguje od roku 1988 jako první svého druhu na Moravě. Miroslav Koutek také před třiceti pěti lety uvařil se svým kolektivem oblíbené a oceňované litovelské pivo Litovel Moravan. V jeho stopách pokračuje jeho žák – současný sládek Petr Kostelecký, který bedlivě střeží kvalitu litovelského zlatavého moku a společně s litovelskými pivovarníky vaří pivo, které je oceňováno doma i zahraničí, milovníky piva i odbornými porotami.

Popisek fotografie: Dva významní muži Pivovaru Litovel – emeritní sládek Miroslav Koutek s Petrem Kosteleckým, současným sládkem a s jedním z nejoblíbenějších litovelských piv – Moravanem, který letos taktéž zabodoval na Českém pivu, kde získal zlatou medaili.

Zdroj: http://www.vecernikpv.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!