Výroba domácího piva je v Německu čím dál oblíbenější

Pokud jde o pivo, Jan Evermann z východoněmeckého Greifswaldu kompromisy nepřipouští. Čtyřikrát do roka nedočkavě a natěšeně spouští tento lékař ve své zahradě pivovarskou soupravu. Namele si slad, vybírá různé odrůdy chmele, filtruje mladinu, postará se o droždí pro kvašení. „To všechno beru jako výzvu, možná jako dobrodružství. V každém pivu zůstane něco jako můj rukopis,” svěřuje Evermann agentuře DPA.


Průmyslově vyráběná piva v lahvích či plechovkách se podle Evermanna nedají srovnávat s domácím nápojem.

„Aby bylo jasno: pivy z velkovýroby nepohrdám. Dokonce po nich i občas sáhnu, a to, když je nouze nejvyšší,“ ujišťuje muž, který uvaří na „jeden zátah“ nanejvýš 75 litrů, tak akorát pro osobní spotřebu a na párty s přáteli a kolegy.

Rukodělná produkce je stále žádanější

Němečtí pivaři se sice neodklánějí od průmyslově vyráběného moku, nicméně objevili kouzlo tzv. craft brewery, což se dá přeložit jako rukodělný pivovar, v Česku se takovým minipivovarům říká také řemeslné.

„Lidé chtějí originalitu a dobře odvedenou práci stále častěji nejen na talíři, ale i v půllitru. Při objevování nových druhů piva jsou ochotní si připlatit. Mladá a střední generace má ráda změnu, nové chutě,“ vysvětluje Katharina Kurzová, jež v roce 2014 stvořila značku Brlo Craft Beer, která dnes zahrnuje sedm druhů piva. Mimochodem Brlo je původní slovanské označení dnešního Berlína.

Počet pivovarů ve Spolkové republice sice roste, avšak produkce klesá. Od roku 2009 přibylo 161 nových výroben piva. Zatímco podle Německého sladovnického svazu činil výstav ještě sto miliónů, loni už jich bylo o 6,5 miliónu méně. Vítězem jsou malé specializované pivovary, které experimentují s novými druhy a dokážou pěnivý mok klientele „ušít na míru“.

Chtějí vidět výsledek

Sdružení domácích a amatérských pivovarníků (VHD) čítá přibližně 700 členů. Samozřejmě že toto číslo nezahrnuje a ani nemůže zahrnovat úplně všechny. „Těch, kteří zveřejňují na internetu receptury nebo si je vyměňují, může být až několik tisíc,“ odhaduje Markus Metzger, šéf VHD.

Co vlastně muže k vlastnoručnímu zhotovování chmelového moku přitahuje? „Úspěšný výsledek,“ vysvětluje lakonicky Metzger, povoláním učitel.

Mnozí neprofesionální pivovarníci se stejně jako on živí v profesích, kde na konci dne nebývá viditelný výsledek, natož pak zdar. „U piva je tomu naprosto jinak,“ uzavírá Metzger se smíchem.

Zdroj: https://www.novinky.cz/ | Foto: Profimedia.cz

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!