Podsládková Klára Chudá: Každý z pivních národů má svůj poklad

Je jí devětadvacet. Na vysokou školu šla s tím, že coby milovnice chemie bude analyzovat potraviny. Když ale zjistila, že může „studovat pivo“, představy o své životní dráze rychle přehodnotila.


Dnes už šest let pracuje pro nejstarší pivovar na severní Moravě, kde je pravou rukou vrchního sládka Romana Richtera.

Pivo by bez ní už neuvařili. Seznamte se s Klárou Chudou, historicky první ženou na pozici sládka či podsládka v ostravském pivovaru, kde plní sny nejen sobě, ale i svému manželovi.

Jak se mladá žena stane sládkovou, potažmo podsládkovou?
Vždy jsem měla ráda chemii a biologii a rozhodovala se, jestli se věnovat medicíně nebo chemii. Nastoupila jsem na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, kde jsem si našla obor kvasná chemie a pivovarnictví. Přišlo mi to jako perspektivní obor, vždyť pivo budou lidé pít pořád (úsměv).

Sládek není pozice, na níž by se hrnuly davy a pro pivovary jde patrně o exkluzivní „zboží“. Předchází si studenty formou stáží?
V tomhle ohledu jsem byla aktivní sama, respektive rodiče mne tlačili k tomu, ať si už během studií sháním uplatnění. Nejprve jsem docházela do pražského minipivovaru, kde jsem získávala cenné zkušenosti a kontakty v tomto malém pivovarském světě. Díky tomu jsem v létě krátce pomáhala sládkovi tady v ostravském Zámku Zábřeh, ale na podnět vedoucího diplomové práce jsem se přihlásila do konkurzu Pivovarů Staropramen, z čehož se v roce 2012 vyklubala stáž v Ostravaru. Celý jeden rok jsem tady ze studií dojížděla.

Jak se náplň vaší práce liší od té, kterou odvádí vrchní sládek Roman Richter?
Jsem zodpovědná za výrobu piva – od surovin až po jeho filtraci. Řídím týmy varny, spilky, sklepa, filtrace a přetlačných tanků, kde pivo čeká, až si jej přebere stáčírna. Naopak Roman má záběr o hodně širší. Vedle samotné výroby jej zajímá také stáčení a distribuce piva, bezpečnost práce při výrobě a komplexní pohled na financování a investice. Vše s ním ale samozřejmě konzultuji, zvláště co se týče výroby piva.

Pozice podsládka ve velkém pivovaru je tedy spíše manažerská?
V podstatě ano. V našem pivovaru jsem coby podsládek šéfem třicetičlenného týmu a ručím za vše, co souvisí s vařením piva až po filtraci.

Jak jste na tom vůbec s pitím piva mimo pracovní dobu, dáte si?
Pivo jsem měla ráda vždycky! Ostatně večery s přáteli u piva jsou příjemný způsob, jak trávit čas. Nikdy jsem ale netušila, že se to dá i studovat, to jsem zjistila až na škole. Původně jsem si přitom myslela, že budu analyzovat potraviny.

Takže ve vašem případě zřejmě nevadí, když si práci „taháte domů“…
Naopak, výhodou této práce je, že se domů tahá velice dobře (úsměv).

Od kolika let pivo pijete?
Tak… od osmnácti, že ano (směje se). Nic jiného se tu ode mě nedozvíte! Ale vážně – měla jsem v tomto ohledu přísné rodiče. I proto si dnes pivo dávám jen v rozumné míře.

Co ostatní zaměstnanci pivovaru, je jím pivo zapovězeno?
Kromě nás, kteří to máme v popisu práce, je to zakázáno, což se namátkově ověřuje dechovými zkouškami.

Jaké máte do budoucna v oboru ambice?
Jsem spokojená s pozicí, na které jsem, takže mou ambicí je zlepšovat se v tom, co dělám, a přispívat k dobrému jménu Ostravaru.

Víte, kolik sládkových se v českém pivovarnictví pohybuje?
Ženy v pivovarnictví se většinou pohybují v laboratořích nebo na kancelářských pozicích. Aktivní sládková je tedy nyní kromě mě, myslím, jen jedna. Bylo jich více, ale jelikož jsou to ženy, tak se tak nějak poztrácely na mateřské.

Vás to co nevidět taky čeká. Ovlivňuje těhotenství nějak vaší práci a styk s pivem?
Nijak zvlášť. Ochutnávat pivo sice musíme, a to každý den na degustacích, protože těmi musí projít vše, co jde na trh. Jde ale jen o velmi malé množství. A některé mezivzorky výroby ani alkohol neobsahují. Do práce většinou všichni jezdíme autem, takže nikdy neochutnáváme natolik, abychom překročili nějaké přiměřené množství. V sezoně stoupá počet vzorků, které musíme ochutnat, to jediné jsem teď musela mírně omezit, ale to je tak vše. Mou práci to neovlivní.

Obklopena jste vesměs mužským kolektivem, vyhovuje vám to?
Mužský kolektiv mně hodně vyhovuje, protože chlapi dokážou říct věci do očí a na rovinu, s čímž ženy někdy mívají problém. V mém týmu panují příjemné a kamarádské vztahy.

Nežárlí váš manžel?
Rozhodně ne. Naopak je spokojený, protože je odmlada zarytý fanoušek Ostravaru. Tím, že tady pracuji, si částečně splnil svůj sen. To, že se tady může účastnit různých i firemních akcí, je pro něj výhra.

Nevyčítá vám tedy, že mu třeba „mužníte“ před očima? (úsměv)
Jsme spolu už hodně dlouho, ale myslím, že zrovna s tímhle problém nemá (směje se).

A do práce vám nemluví?
…(směje se) Tak někdy má tendence radit a mluvit do toho, co bychom měli vařit a jak, ale já ho vždycky usměrním. Sládková jsem u nás já! (směje se)

Jsou pro úspěšného sládka předpokladem vyvinutější chuťové buňky?
Degustace pravidelně trénujeme, takže když někdo zprvu nemá chuťové buňky v nejlepší kondici, tak se to dá všechno natrénovat.

Máte v oboru nějaké zvýšené nároky na životní styl, například zákaz výrazně kořeněných jídel kvůli chuťovým buňkám, jako tomu bývá třeba v parfumériích?
To ne, degustace probíhají většinou před obědem a nějaká plošná omezení nemáme. Když jste ale zmínil tu parfumérii, tak bychom neměli na degustace přijít výrazně navoněni (úsměv). Kolegy by to mohlo ovlivnit a v pivu by cítili něco, co jde ve skutečnosti ze mě.

Mění se nějak vaše práce s blížícími se Slavnostmi pivovaru Ostravar? Je jí více?
Musíme uzpůsobit výrobu tak, aby bylo možné provádět exkurze po pivovaru. Nesmíme být uprostřed výroby, když tudy povedeme návštěvníky. Já osobně zde budu mimo jiné vést exkurze. Jinak to mou práci nijak neovlivňuje. V tomto období jde vždy jeden ze speciálů ze spilky na trh, takže bychom jej vařili tak jako tak.

VIZITKA KLÁRY CHUDÉ

● 29letá podsládková pracuje v pivovaru Ostravar od roku 2012, kdy zde nastoupila na stáž.
● Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor kvasná chemie a pivovarnictví.
● V pivovaru je zodpovědná za kompletní výrobu piva od surovin až po jeho filtraci. Řídí tým třiceti lidí.
● Podle svých slov je správnou ambasadorkou Ostravaru, i ve volném čase si vybírá pouze hospody, kde čepují ostravské pivo.

 

Zdroj: https://www.denik.cz/ | Autor: Petr Jiříček | Foto: Deník / Lukáš Kaboň

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!