Zdroj: https://boleslavsky.denik.cz/ | Autor: Zuzana Kodrlová Zelenková | Foto: Pivovar Svijany
Roman Havlík: Pokud bude stav nouze ještě pár týdnů, budeme pivo vylévat
Roman Havlík, ředitel pivovaru Svijany popsal, jaká je současná situace v jeho pivovaru. Zatímco tržby půjdou dolů asi o dvacet procent, stoupá zájem alespoň o lahvové.
Jak zvládáte nynější těžkou situaci?
Ztráty výroby v důsledku uzavření hospod a náklady na pomoc restauracím při jarním nouzovém stavu se nám podařilo alespoň částečně kompenzovat během poměrně úspěšné letní sezóny, takže jsme se ještě na konci září na výhled do konce roku dívali s mírným rezervovaným optimismem. Současný druhý nouzový stav už však zasadil nejen provozovatelům restauračních zařízení, ale i pivovarům skutečnou hospodářskou ránu. V našem případě o to citelnější, že máme nadprůměrný podíl sudového piva, jehož prodej se nyní prakticky zastavil. Aktuálně tak přicházíme zhruba až o čtyřicet procent příjmů. V této situaci již spolu s ostatními členskými pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven chceme po vládě požadovat jasný plán kompenzace našemu sektoru, i když nejvíce by nám samozřejmě pomohlo rychlé znovuotevření všech restauračních provozů.
Máte nějaké akce na podporu prodeje?
Veškerý sortiment sudového piva Pivovaru Svijany pro soukromé zákazníky do odvolání prodáváme v omezeném počtu se slevou 20 % a nově jim také nabízíme zapůjčení výčepního zařízení a půllitrů zdarma proti vratné záloze. Sudy a výčepní zařízení si mohou zájemci rezervovat přímo v pivovaru, jeho distribučním centru v Liberci nebo na e-shopu pivovaru.
Museli jste vylévat neprodané pivo, případně hrozí to?
Zatím jsme ještě prakticky žádné pivo likvidovat nemuseli, ale bude-li nouzový stav pokračovat ještě několik týdnů, stejně jako na jaře se tomu nevyhneme. Opět se přitom budeme snažit hospodským co nejvíce pomáhat a minimalizovat jejich škody.
Je naopak o něco aktuálně zvýšený zájem?
Výrazně se zvýšil prodej lahvového piva. V říjnu jsme jej prodali meziročně více o zhruba 44 procent.