Holba Šerák je mezi pivy výjimečný z mnoha pohledů. Díky silné lokální vazbě se stal ikonou Jeseníků a úspěch slaví nejen na horách. Jeho základem je voda z horských pramenů a ta mu dává zvláštní jiskru, kterou jednoduše nepřehlédnete. “Říkám mu svěží ležák. Je výborně pitelný a dovolí vychutnat si každý doušek, současně krásně zažene žízeň,” říká sládek pivovaru Luděk Reichl.
Šerák v hanušovickém pivovaru uvařili poprvé před 35 lety. V roce 1984 se v hospodách pila především desítka, taky osmička a ležák. Pivo, které by bylo lepší než desítka a přitom levnější než dvanáctka, zjevně chybělo nejen v sudech, ale i jako lahvové v obchodech. V pivovaru Holba už tehdy měli jasno. Průlomové rozhodnutí padlo na počátku roku 1984 a už na jeho konci bylo zřejmé, že má Šerák vyhráno.
“O jeho receptuře se dlouho rokovalo. Pivovarnicky jsme měli jasno, ale chybělo nám jméno. Až dosud jsme piva označovali jako 8, 10 nebo 12 a Šerák byl první, který dostal jméno,” vzpomíná tehdejší mistr varny Vladimír Doležel, který stál u jeho zrodu.
Výstav Šeráku začínal na stovkách hektolitrů a dnes jeho výstav překračuje 200 tisíc hektolitrů. Holba Šerák je vlajkovou lodí značky a dokáže se prosadit doma i v zahraničí.
Londýnského finále prestižní degustační soutěže World Beer Awards se zúčastnilo 3500 piv z celého světa.
Zdroj: https://www.olomouc.cz/