Bez piva to nejde. V Přešticích se po sto letech opět dobře vaří

Do sedmitisícových Přeštic na Plzeňsku se po více než sto letech vrátila výroba piva. Minipivovar s roční kapacitou 1 400 hektolitrů a s přilehlou restaurací vlastní město, které budovu velkoryse zrekonstruovalo.


Když provozovna zvaná původně podle dřívějšího nájemce Peklo v roce 2013 osiřela, nezbyla na Masarykově náměstí jediná restaurace. Vedení města v čele se starostou Karlem Naxerou a místostarostou Markem Krivdou se rozhodlo objekt nejen zrekonstruovat, ale vybudovat zde i městský minipivovar.

Část budovy prošla přestavbou, původní restaurace se rozšířila, takže má nyní zhruba 120 míst k sezení, vznikl nový minipivovar včetně salonků a venkovního posezení. Celkem vyšly náklady jak na opravy, tak na vybavení varny a restaurace na bezmála 20 milionů.

Městu patří nejen objekt a vybavení, ale i pivovarnická technologie, ochranné známky názvů piv či jejich receptury.

Restaurace i pivovar byly po úspěšné rekonstrukci celé budovy a přestavbě zmíněných prostor slavnostně otevřeny necelý rok po zahájení prací, konkrétně 29. srpna 2017, kdy mohli četní návštěvníci poprvé okusit pět druhů přeštických piv.

Název restaurace a pivovaru U Přeška odkazuje na muže, od něhož údajně získalo město své jméno. Přech, zdrobněle Přešek, byl podle legendy dávným zakladatelem Přeštic. Logo pivovaru, z něhož se na hosty usmívá pašík uvelebený v sudu, odkazuje na původní české plemeno Přeštické černostrakaté prase.

Pro názvy piv, které se U Přeška vaří, posloužila významná minulost města. Maurus je pojmenovaný podle kladrubského opata Maura Fintzgutha, který se zasloužil o rozkvět Přeštic jako poutního místa.

Amandus připomíná opata Amanda Streera, za něhož byl dokončen zdejší kostel Nanebevzetí Panny Marie. Marlene odkazuje na slavnou návštěvnici Marlene Dietrichovou, která tu 17. května 1945 zpívala a besedovala s vojáky. Pivo Kilián vzdává hold patronu města sv. Kiliánovi.

pivovari-pivovary-novinky-prestice-prestik-pivovar-minipivovar-rekonstrukce-kilian-02
Název restaurace a pivovaru U Přeška odkazuje na muže, od něhož údajně získalo město své jméno.
Autor: Archiv Má vlast cestami proměn
pivovari-pivovary-novinky-prestice-prestik-pivovar-minipivovar-rekonstrukce-kilian
Původní restaurace se rozšířila, takže má nyní zhruba 120 míst k sezení.
Autor: Archiv Má vlast cestami proměn
pivovari-pivovary-novinky-prestice-prestik-pivovar-minipivovar-rekonstrukce-kilian-03
Minipivovar s roční kapacitou 1 400 hektolitrů a s přilehlou restaurací vlastní město, které do modernizace vložilo 20 milionů korun.
Autor: Archiv Má vlast cestami proměn
pivovari-pivovary-novinky-prestice-prestik-pivovar-minipivovar-rekonstrukce-kilian-04
V Přešticích na náměstí byla restaurace odjakživa. Snímek je z roku 1961.
Autor: Archiv Má vlast cestami proměn

Zdroj: https://www.idnes.cz/ | Autor: Martina Kotrbová, Doma DNES | Foto: Archiv Má vlast cestami proměn


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!