Dva důvody k oslavě: Svijany vaří Svijanský Svátek

Dlouho očekávaný konec uzavření restaurací, obchodů a služeb a nadcházející vánoční a novoroční svátky oslaví Pivovar Svijany společně novým pivem Svijanským Svátkem. Stejně jako v případě Svátečního ležáku, který pivovar uvařil u příležitosti červnového otevření restaurací po první vlně koronaviru, jde o sudové sezónní pivo, které bude na čepu vybraných svijanských restaurací a hospod jen po omezenou dobu.


„Téměř třetinu letošního roku zůstala většina restaurací a hospod zavřená. To je samozřejmě zoufalá situace pro všechny jejich provozovatele. Ale trpí tím i pivaři a zvláště pak milovníci točeného piva. Jistě se po skončení nouzového stavu do svého oblíbeného podniku sami rádi vrátí, ale abychom jim dali ještě jeden pádný důvod pro jeho návštěvu, uvařili jsme další výjimečné sezónní pivo,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „Připíjíme s ním všem na zdraví, hlavně však celému českému pohostinství, kterému přejeme, aby se dokázalo co nejdříve opět postavit na nohy.“

Svijanský Svátek je třetí v řadě kroužkovaných piv ze Svijan. Stejně jako Zámecký Máz a Sváteční ležák je inspirován starými recepturami, podle nichž se v minulém století vařilo pivo zavážené před zimou na nepřístupné horské chaty. „Hotový Svijanský Svátek se po filtraci znovu zakvašuje rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a po opětovném zakvašení plní do sudů, v nichž dokváší potřetí. Obsahuje velké množství živých pivovarských kvasinek, a tedy i vitamínů skupiny B a dalších tělu prospěšných přírodních látek,“ přibližuje další svijanské pivo sládek Petr Menšík.

K výrobě Svijanského Svátku slouží zvláště vybrané suroviny a dostává se mu při ní vybrané péče. Základem je kombinace vybraných humnových sladů a tradičně pěstovaný Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku z vlastních chmelnic pivovaru a osvědčená technologie výroby českého piva s otevřeným kvašením ve spilce a zrání v ležáckých sklepích, která i letos Svijanům přinesla několik cen na světových degustačních soutěžích. „Výjimečný charakter tomuto zlatožlutému pivu s obsahem 5,0 procent alkoholu dává kroužkování, které v chuti a vůni mírně prozrazuje kvasnice a ve vzhledu pivu dává slabý zákal. Jistě nemusím ani dodávat, že je nepasterovaný, to jsou všechna svijanská piva,“ pokračuje Petr Menšík.

Svijanský Svátek je součástí rodiny speciálních sezónních piv vedle Svátečního ležáku a jantarového Duxe, který pivovar zařadil do svého stálého výrobního sortimentu po jeho úspěšné premiéře před dvěma lety. Od té doby se čepuje pravidelně jednou do roka na konci září během Dnů českého piva.

Pivovar plánuje, že celou rodinu by mohlo časem doplnit i pivo uvařené speciálně pro oblíbené červencové Slavnosti svijanského piva.

Vánoční edice baleného piva

Vánoce si pivovar letos připomíná i speciální slavnostní edicí Svijanského Mázu v různých obalech. V zeleném dekoru se symboly Vánoc připravil nejen speciální vánoční „osmipack“ Svijanského Mázu 11 %, ale také pětilitrové soudky, půllitrové plechovky a dvoulitrové Plechovky (nejen) pro chlapy. Stejný motiv nadcházejících vánoční svátků našel místo i na lahvích Svijanského Mázu v běžném prodeji.

******

Pivovar Svijany je jedním z největších pivovarů v českých rukou a největším českým výrobcem zachovávajícím tradiční způsob kvašení piva. Jako jediný český pivovar nabízí nepasterované pivo i v půllitrových plechovkách. Loni vyrobil téměř 710 tisíc hektolitrů piva, letos očekává v důsledku koronavirové krize výstav nižší o deset až patnáct procent.

Zdroj: https://www.pivovarsvijany.cz/


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!